Ukrajnai háború

Segélyalapot hozott létre a magyar élelmiszerbank

Fotó: Élelmiszerbank
MTI
2022.03.26. 16:34

Segélyalapot hozott létre a Magyar Élelmiszerbank Egyesület az ukrajnai háború sújtotta civil lakosság támogatására.

Hirdetés

A szervezet az MTI-hez szombaton elküldött közleményében azt írta: az összegyűlt pénzadományokat az egyesület továbbítja az Ukrán Élelmiszerbankot működtető Kijevi Jótékonysági Alapítványnak.

Tájékoztatásuk szerint az ukrajnai testvérszervezet önkéntesei a háború kitörése óta – esetenként az életük kockáztatásával – több mint 450 ezer kilogramm élelmiszert juttattak el óvóhelyekre, kórházakba, idős embereket, fogyatékkal élőket gondozó intézményekbe. Az Ukrán Élelmiszerbank készletei és utánpótlásai azonban kifogyóban vannak.

Hangsúlyozták: a háborúban nők és gyermekek is életveszélybe kerülnek, áram, víz és élelem nélkül maradnak. Éheznek azok is, akiknek idős koruk vagy fogyatékosságuk miatt esélyük sincs útra kelni. Nekik a túlélést jelenthetik a segélyszállítmányok, az élelmiszer, a víz és a gyógyszerek.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület pénzadományokat kér “a háború borzalmainak leginkább kiszolgáltatott civilek” támogatására. A szervezet honlapján, megtalálhatók az adományozáshoz szükséges információk.

A segélyalapot csütörtökön hozta létre a magyar élelmiszerbank.

A háború kitörése óta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület több tucatnyi élelmiszergyártó és -forgalmazó cég felajánlásait, segélyszállítmányait koordinálja Magyarországon.

A gyorsan fogyasztható, könnyen szállítható élelmiszereket közvetlenül a menekülteket ellátó segélyszervezetekhez irányítják, mivel az érkezőknek és a továbbutazóknak főleg ilyen termékekre van szükségük. Hálózatot építenek a legalább harminc embert befogadó otthonokból és intézményekből, így több ezer menekültnek tudnak segítséget nyújtani – ismertették.

Hirdetés