Hirdetés
Pályázatokból épül, szépül a falu

Pezsgő a közösségi élet Nagyszentjánoson

Földvári Gabriella
2021.06.15. 15:50

Nagyszentjános az utóbbi, több mint egy évtizedben hatalmas fejlődésen ment át, a településen aktív, pezsgő a közösségi élet - a részletekről Friderics Cecília polgármesterrel beszélgettünk.

Hirdetés

Az 1870 fős településen 2010 óta számos infrastrukturális fejlesztés történt, ilyen volt a szennyvízhálózat kiépítése, a belvízelvezetés, valamint az illegális szemétlerakók felszámolása, újra aszfaltoztatták az utcákat, megújult a középületek többsége, parkosított közterületeket alakítottak ki a falu több pontján.

Hirdetés

Komoly energiahatékonysági intézkedéseket tettek, minden középület villamosenergia ellátásának költségét napelemes kiserőmű rendszerrel csökkentették, fűtéskorszerűsítéseket végeztek, és épületenergetikai felújítások történtek. Korszerű, felújított konyhában, saját főzőkonyhával szolgálják ki a közétkeztetést. „Pályázunk, amire lehet, nagy terveink is vannak” – hangsúlyozta a polgármester.

Az utóbbi időben megtörténhetett az egészségház komplett tetőcseréje, benne egy átalakítást követően, új üzemeltetővel megnyílhatott a patika. A Magyar Falu Program keretében, kormányzati támogatásból – a korábbi épület belső átépítésével – tágas és korszerű védőnői rendelőt és váróhelyiséget alakítottak ki, melyet májusban adtak át. A rendelő falán látható festményt Asztalos Szilvia védőnő készítette.

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy egyre több gyermek születik, idén várhatóan 31 csöppséggel bővül Nagyszentjános. Kiderült, az önkormányzat saját forrásból hetente egyszer gyermekorvosi rendelést biztosít, valamint minden gyermek után egyszeri, 40 ezer forintos születési támogatást nyújtanak, a beköltöző szerényebb anyagiakkal rendelkező családoknak letelepedési támogatást adnak.

Jelenleg is több pályázatunk vár elbírálásra, vagy már a megvalósítás szakaszában van. Ilyen a polgármesteri hivatal és a sportöltöző felújítása, egy közösségi tér megépítése, a közbeszerzési eljárás épp most ért véget” – sorolta a polgármester.

A templom beázását egy helyi vállalkozó felajánlásból megoldotta, de a tető teljes felújítására a templom nyert pályázatot, amely beruházás remélhetően még idén elkészül. A település egy-két éven belül Gönyűtől külön, egy új ivóvízbázisról kapja majd az ivóvizet, szintén egy pályázat segítségével. „Komoly célunk, hogy a településtől egy km-re felépült lakóparkot kerékpárúttal kössük össze a faluval” – hangsúlyozta Friderics Cecília.

Tavasszal virágokat ültettek az ott élők, hogy szebbé, vidámabbá, hangulatosabbá tegyék a környezetüket, a közösségi tereiket, május végén pedig mintegy félszáz önkéntes kitakarította Nagyszentjános utcáit.

Nagyszentjános a központja a Bakony-ér Gyermekjóléti és Családsegítő Intézménynek, amelyet négy másik településsel alakított társulás keretében 10 éve tart fenn, és az alapszolgáltatások (családsegítés, házi segítségnyújtás, családi bölcsőde) mellett családpszichológussal, gyermekfoglalkoztatókkal, ruhabörzékkel, nyári táborokkal és drogprevenciós programokkal segíti a térség falvait.

A kulturális és közösségi élet is pezseg a faluban, a könyvtárban rendszeresen izgalmas, színvonalas programokkal várják az érdeklődőket. A nyugdíjas klub és gyermekintézmények megemlékezéseket tartanak a jeles ünnepeken. Aktívan veszi ki a részét a helyi közügyekből a Közösen Érted Nagyszentjános Egyesület, a polgárőrök, a Vöröskereszt helyi alapszervezete. „A Bethlen Gábor Alap támogatásával augusztusban hármas testvértelepülési találkozót tartunk, Zeteváraljára utazunk Búcs község delegáltjaival közösen. Június 26-án, a Drogellenes Világnap alkalmából tartjuk a drogprevenciós projektünk zárórendezvényét a nagyszentjánosi sportpályán, amely a tartalmas programsorozatnak zárása, ahol a térség fiataljainak tudtunk hasznos tanácsokkal teli alternatívákról közvetíteni ebben a függőségekkel teli világban” – emelte ki az idei év eseményei közül a polgármester.

likeold
a fb oldalunkat