Pánik tört ki a MÁV szerelvényén

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
Győr+
2022.07.01. 13:07

Június 30-án este a Keleti pályaudvaron a Zürichbe és Münchenbe közlekedő Wiener Walzer - Kálmán Imre nemzetközi vonaton műszaki hiba és a rendkívüli hőség miatt meghibásodott az energiaellátó berendezés, ezért nem volt áram a kocsiban.

A személykocsi helyett az utasok komfortja és biztonsága érdekében a MÁV-START egy tartalékkocsit állított volna be. A kocsik rendezéséhez, a meghibásodott kocsi kihúzásához szükséges tolatási műveletet úgy kezdték meg, hogy utasok maradtak a fedélzeten. A klíma hiánya miatt a tárolóvágányon álló kocsiban felmelegedett a levegő, ezért a személykocsi ablakát betörték, vésznyitóval az ajtókat kinyitották. A kitört ablak miatt rendőrségi helyszínelésre volt szükség, a vonat csak hajnalban tudott elindulni.

Az eset részletes kivizsgálása azonnal megkezdődött, a belső vizsgálat többek között kitér arra is, hogyan fordulhatott elő az, hogy utasokkal a fedélzeten a tárolóvágányra húzták a meghibásodott kocsit. A MÁV-START az utasok kártalanítását teljes körűen biztosítja.

,,Az egyik kocsiban egy kislány rosszul lett, mert olyan meleg volt benne, ezért egy másik utas bepánikolt és kitörte a vagon ablakát” – írta levelében az Index egyik olvasója, aki épp az érintett vonattal utazott. Elmondása szerint a történtek után az utasokkal teli szerelvény egy részét kihúzták, hogy a sérült kocsit kisorozzák, majd a rendőrség megérkezése után az utasokat leszállították a szerelvényről. A MÁV-tól – az olvasó beszámolója szerint – semmilyen tájékoztatás nem érkezett, hogy ha egyáltalán elindul a vonat, akkor mikor indul.

A rendőrség azt az információt adta, hogy körülbelül hajnali négykor indulhat a vonat egészen Salzburgig (eredetileg München–Zürich felé menne). A vonat hajnali négykor el is indult, viszont az előzetes tájékoztatással ellentétben csak Hegyeshalomig közlekedett, ugyanis az osztrák mozdonyvezető nem várta meg a szerelvényt.

Kapcsolódó témák: #pánik | #vonat |