Az agárkosbor gyógynövény is

Orchideafaj lett az Év Vadvirága

fotó: Turista Magazin
Földvári Gabriella
2022.03.10. 15:11

Hazánk egyik leggyakrabban előforduló kosbora, a szépséges agárkosbor lett 2022-ben az Év Vadvirága.

Az idei Év Vadvirága szavazáson az első helyezett agárkosborra 1400-an szavaztak, a második helyezett mocsári békaliliom közel 960 voksot kapott, a harmadik helyen végzett csillagőszirózsa pedig 810 szavazatot gyűjtött be.

Az agárkosbor nagyon sokféle formában és színvilágban nyílik, és talán ezért kapta ezt az elnevezést. A mély lilától a rózsaszínen át, egészen a fehérig, mindenféle árnyalatban találkozhatunk vele, a virágai hol ritkásan, hol egész tömötten, és rengeteg formát felöltve mosolyognak vissza ránk a réteken, nedves homoki gyepeken.

Az agárkosbor áprilistól május végéig virágzik, de előfordulhatnak virágzó példányok még június, július hónapban is. Nem nő túl magasra, mindössze 10–20 cm magas talajlakó orchidea. Hazánk legtöbb tájegységen sokfelé előfordul, középhegységeinkben még viszonylag gyakori, de Külső-Somogyban, a Tiszántúlon és Nyírség nagy részén hiányzik, vagy ritka. Természetesen az agárkosbor védett Magyarországon, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Népiesen nevezik még agár sisakosbornak és leánygumónak is.

A gyógynövényben lévő nyálka miatt nemcsak emésztési panaszokra, hanem gyomorégésre is lehet használni ezt a furcsa nevű gyógynövényt. De enyhíti a torokgyulladást, és a köhögési ingert is csillapítja. Az agárkosbor sok fontos ásványi anyagot tartalmaz. A régebbi korokban előszeretettel használták a gyógynövény gyökérgumóit. A segítségével hasmenést, epilepsziát és légcsőhurutot gyógyítottak, de azoknak a betegeknek is adtak belőle, akik általános gyengeségben szenvedtek.

Kapcsolódó témák: #az év vadvirága |