Hirdetés

Orbán Viktor – Május végére, június elejére kint vagyunk a vízből

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldal
Győr+
2021.04.16. 07:31

A Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában adott interjút, amelyben beszélt a koronavírus járvány aktualitásairól, illetve hazánk gazdasági helyzetéről is.

Hirdetés

Az már csütörtökön kiderült, hogy hosszabbítanak a védelmi intézkedéseken, de a teraszok készülhetnek a nyitásra. Tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban beszélt részletesen a döntések hátteréről:

Hirdetés

A miniszterelnök így kezdte az interjút: Az óvatosság és a fokozatosság miatt döntöttek úgy, hogy az általános iskolákban csak az alsó tagozatosok mennek hétfőtől iskolába.

„Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az oltható emberek száma eléri az 50 százalékot, és pillanatokon belűl át is lépjük ezt a választóvonalt. Tehát többen lesznek védettek, mint azok, akik nem – emelte ki.

A nemzeti konzultációt is szóba hozta a kormányfő, amelyből azt szűrték le, hogy az iskolák bezárása és az újraindítása is nagyon nehéz döntés. A hivatalos adatokból kiderült, hogy a bölcsődékben jelentősen nőtt azok száma, akik bevitték a gyermekeket az intézményekben. Jelenleg összesen két gyermek van lélegeztetőgépen és 27 gyermek állapota igényel kórházi ellátást.

„Ha azt akarjuk, hogy az élet újrainduljon, ahhoz ezt a lépést most meg kellett tennünk! – hangsúlyozta a miniszterelnök, majd hozzátette: az alsó 4 osztályban nincsen osztálybontás.

Az is elhangzott, hogy a szülők előtt ott áll a lehetőség, hogy a gyermekeik ne menjenek iskolába, az igazgatók pedig döntési jogkört kaptak.

Orbán Vikor elmondta: a vártnál kevesebb tanár jelentkezett az oltásra. A beoltottak száma 3,145 millió, és több mint 1,3 millióan kaptak második oltást. 245 ember halt meg, 9459 ember van kórházban. 1117 ember van lélegeztetőgépen – ismertette az aktuális számokat a kormányfő.

Szó esett róla, hogy Európában nálunk van a legtöbb átoltott ember. Orbán Viktor elmondta: „A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát!”

Viszont kiesett több mint 500 ezer nyugati vakcina, emiatt egy meglehetősen szokatlan lépésre kell megtenni: „Olyan vizsgálatok lesznek a Jansen vakcinánál, mint a keleti vakcinák esetében. Látni akarjuk, mi történik ott.” – jelentette ki a kormányfő.  

Hangúlyozta azt is a miniszterelnök, hogy a cél az, hogy pótolják a kieső vakcinákat, és erre jó esély van. Kiemelte azon reményét, hogy „május végére, június elejére kint vagyunk a vízből.”

Elmondta: nem fogják megfogadni a baloldal tanácsát, és nem fogják törölni a regisztrációt! Ugyanis tudni kell róla, hogy kik és hányan akarnak oltást, mert ezen adatok alapján lehet szortírozni, hová mennyi oltóanyag kell. Ahogy fogalmazott: „Ez a második világháború utáni legnagyobb logisztikai művelet.”

A miniszterlenök elmondta, a 65 év feletti regisztráltak közül mindenkit beoltottak, akit elértek. „Akit a vírus halálosan megbetegíthet, azokat beoltottuk már.” – szögezte le. 

A regisztrációra visszatérve elmondta, már több mint 4,2 millió ember regisztrált. Beszélt róla, hogy sokan azt hiszik, eljön az a helyzet, amikor már lesz annyi oltott, hogy őket nem kell beoltani. Orbán Viktor viszont hangsúlyozta: Két lehetőség van, vagy beoltatja magát valaki, vagy nem. Aki azt hiszi, hogy valaki védett maradhat oltás nélkül, az téved. Az oltás életet ment, mert a megbetegedés halált is okozhat.

Törvényszerű, hogy sokakban kérdések fogalmazódnak meg a regisztrációval és az oltásokkal kapcsolatban. Erről szólva Orbán Viktor elmondtam illetve visszamlékezett arra: „A legnagyobb közbizalom az orvos iránt volt mindig is. Ilyen tapasztalatok miatt döntöttünk úgy, hogy a háziorvosokra épül az oltási program.” Hiszen a háziorvosok ismerik leginkább az embereket, s bár hatalmas terheket ró rájuk a mostani időszak, köszönet illető őket, a munkatársaikat és minden egészségügyi dolgozót. Ami most zajlik a házirovosok bevonásával, az „egy logisztikai művelet, de mélyen ember is, itt nem zsák krumplikat kell feldobálni a platóra. Ha valaki nem ért valamit, akkor az bátran fordulhat a háziorvosához.” – tanácsolta a miniszterelnök.

A baloldal oltásellenes kommunikációjáról szólva Orbán Viktor elmondta: olyan baloldalt még nem látott sehol, ami a válsághoz vezet, elbizonytalanodáshoz vezet az emberk körében. Most nem egy kormány működik, hanem egy válságkezelő operatív törzs. A hatalom éhségét nem tudja legyűrni a baloldal, és úgy viselkedik, amire sehol nincs példa Európában.”

„Eszement dolgokat tapasztalunk, és nagyon nehéz sérelmeket okozó tónus nélkül beszélni a dolgokról. Ez nem egy egészséges dolog – tette hozzá. Én visszatartom a képviselőimet, hogy lépjünk fel az oltásellenes politikával szemben. Inkább védekezzünk ehelyett.” – monta a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy míg nyugaton a vita arról szól, hogyan segítsünk jobban, addig itthon a baloldal arról beszél, hogyan lehet jobban ártani a kormánynak. „Lesújt, amit a baloldaltól látok, és még mindig a parlament előtt van az a határozati javaslat, miszerint ne oltsunk keleti vakcinával. – ismertette a kormányfő.  

A nyitásra visszatérve Orbán Viktor kiemelte, az, hogy a teraszok újra kinyithatnak, az egy szimbolikus dolog lesz.

„2021-22-ben 5000 milliárd forintot fordítunk a gazdaság újraindítására. Mindenki vissza tudja szerezni a munkahelyét, vagy újat tud kapni” – tette hozzá. „A járvány után több munkahelyünk lesz, mint azelőtt volt. Most esélyt látok, hogy mindenki talpra tud állni” – emelte ki, majd hozzátette: tapasztaltak olyat is, hogy például az I. kerület megduplázta a terasz díját. „Most eltöröltük a teraszdíjat!” mondta a kormányfő, majd végezetül hozzátette: Áprilisban és májusban is lesz bértámogatás, automatikusan utalják majd a jogosultaknak.”  

likeold
a fb oldalunkat