Hirdetés
Miniszterelnöki interjú

Orbán: Két nagy adósságunk van

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldal
Győr+
2021.09.24. 07:36

A miniszterelnök a szokásos, péntek reggeli interjúját adta a Kossuth Rádióban.

Hirdetés

Nagy forgalom van Budapesten, nem csak az utakon, hanem a politikában – kezdte a miniszterelnök, utalva a IV. Demográfiai Csúcsra utalva. A csúcstalálkozón részt vesz többek között Mike Pence, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke, Aleksander Vucic szerb elnök, vagy Jaime Mayor Oreja volt spanyol belügyminiszter.

Európának lesz-e jövője, ez pedig azon múlik, lesz-e gyerek – jelentette ki Orbán Viktor. Európa jövője nem az iparban, nem a fejlesztésben, nem a zöldítésben, hanem a családokban van – húzta alá a miniszterelnök.

Hirdetés

Az LMBTQ+ mozgalommal kapcsolatban műsorvezetői kérdésre Orbán Viktor elmondta, megérti, ha valaki más életmódot választ, de azok, akik ezt választják is értsék meg, hogy a gyerekek nevelésében a hagyományos életmódot részesítik előnyben a szülők.

Egy hiányzó magyar gyerek helyett ide lehet hozni egy afrikai gyereket, de ez nem megoldás – mondta a kormányfő.

Nem szeretnék semmit elvenni azoktól, akik nem vállalnak gyereket, de nagyon sokat szeretnék adni azoknak, akik vállalnak – szögezte le Orbán Viktor a jövővel kapcsolatban. A kormányfő szerint a legfontosabb, hogy akinek gyereke van, az jobban éljen. Ma még nem ez a helyzet, és sokan úgy gondolják, hogy a gyerek elvesz az életéből. Nagyon nehéz a munkát és a gyereknevelést összehangolni – véli a kormányfő.

2021 egy nagyon nehéz év volt, és le a kalappal a családok előtt! És amikor a családot említjük, legtöbbször az édesanyákra gondolunk – mondta a miniszterelnök.

Két nagy célunk, két nagy adósságunk van – jelentette ki Orbán Viktor. Vissza kell adni legalább egy havi bért. Visszaadni pedig úgy lehet, ha bért emelünk. Magyarországon azonban nem a kormány dönt a minimálbérről, hanem a munkaadók és a munkavállalók közösen egyeznek meg erről – jelentette ki.

Most azonban egy közel 20 százalékos minimálbér-emelésről beszélünk – utalt a kormányfő a 200 ezres minimálbér-tervre.

Ezen felül még a nyugdíjasoknak tartozunk. Jelenleg egy heti nyugdíjat tudtunk visszaadni, de harcolunk azért, hogy ez több legyen – mondta Orbán Viktor.

Műsorvezetői felvetésre reagált a fertőzöttek számával kapcsolatban a kormányfő: előállhat és lesz is negyedik hullám – utalt a szerb példára. Szerbia jól kezelte eddig a koronavírust, de egyre emelkedőben vannak a betegszámok.

Én mindenkit arra kérek, hogy vegye komolyan ezt a dolgot. Kockáztatja a körülötte lévők egészségét, aki nem oltatja be magát. Innentől már csak egy lépés van, a kötelező oltás, de ezt egyelőre nem fogjuk meglépni – szögezte le Orbán Viktor.

Év végéig raktáron lesz nagyjából 17-18 millió oltás, bárkit be tudunk oltani. Közel 600 ezren felvették már a harmadik oltást is – engedett betekintést az ország készültségébe a miniszterelnök.

Kapcsolódó témák: #miniszterelnök |
likeold
a fb oldalunkat