Hirdetés
Világnap a férfiaknak

Őket ünnepeljük: november 19-e, a nemzetközi férfinap

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.11.19. 08:00

Immáron 22 éve ünneplik világszerte november 19-én a nemzetközi férfinapot, ami többek között a nemek közti egyenlőségre fókuszál. Célja, hogy elismerést nyerjenek a férfiak a családban és a társadalomban nyújtott szerepükért, de felhívja a figyelmet arra is, hogy a mindennapi élet milyen nehéz lenne nélkülük.

Hirdetés

Mire hívja fel a figyelmet a világnap?

1999 óta az ENSZ kezdeményezésére szerveztek először nemzetközi férfinapot, amit Magyarországon 2009 óta tartanak számon különböző rendezvények keretében. 

November 19-e felhívja a figyelmet az olyan férfi példaképekre, akik nem sportolók, vagy filmsztárok, hanem mindennapi, becsületesen dolgozó emberek. E jeles napot 60 országban rendezik meg, hivatalos célja pedig a nemek közti egyenlőség előmozdítása, a férfiak egészségére való összpontosítás, valamint a pozitív férfi szerepmodellek kiemelése. Az UNESCO nevében Ingeborg Breines elmondta, hogy kiváló kezdeményezésnek tartja a világnapot, ami a nemeknek egyensúlyt adhat.  Hozzátette: a szervezet örömmel várja az együttműködést a férfinap szervezőivel.

A férfiakat érintő problémák

Statisztikailag is súlyos probléma a nemükre jellemző magas öngyilkosságszám, ami túlnyomórészt a férfiakat érinti. Sokan nem beszélnek az erősebbik nemnek az árnyoldalairól, például hogy sokan közülük úgy nőnek fel, hogy az érzelmeket kötelező elnyomniuk. Ez súlyos depresszióhoz, valamint nagyobb arányú befejezett öngyilkossághoz vezethet. Lelki oldalról nézve a férfi áldozatok nagyobb arányban hallgatnak, és mulasztják el a feljelentést, mint a női áldozatok. Fontos észrevenni az őket ért diszkriminációt, mind a szociális, mind a jogi, mind a társadalmi elvárásokat figyelembe véve.

Ezért is alapvető üzenete a nemzetközi férfinapnak, hogy kiemeljék a bátorságot és az erőt, amivel a férfiak egy jobb és biztonságosabb közösségi élet kialakításában vesznek részt. “Ünnepeljük ma azokat a férfiakat akik körülöttünk vannak, értünk és családjainkért dolgoznak, munkahelyen teljesítenek, és nemzetükért küzdenek szerte a világban.” – írja az International Men’s Day – Hungary.

Kapcsolódó témák: #2021 | #férfiak | #világnap |
Hirdetés