Hirdetés
130 adótornyot, bázisállomást állítottak fel a rádiós lefedettséghez.

Mobilkommunikációs fejlesztés a Győri vonalon is

Illusztráció: Marcali Gábor
Győr+
2020.07.03. 06:05

Modern vasúti forgalomirányítási rendszert vesz használatba idén a MÁV és a GYSEV több mint 900 kilométernyi hazai pályán egy új digitális mobilkommunikációs hálózat révén.

Hirdetés

Ennek alapját a több éves kiépítést, telepítést és tesztelést követően befejeződött, úgynevezett GSM-R (Global System for Mobile Communications – Railway) projekt első üteme adja, amely fokozatosan kiváltja a régi, különféle megoldásokból álló, analóg vasúti rádiós rendszereket.

A GSM-R hálózat és annak elemei egy olyan informatikai és mobilkommunikációs háttérrendszert képeznek, melyek az utasok számára közvetlenül nem érzékelhetők, mégis nagyon fontosak, mert ennek révén megvalósul a vasúti biztosítóberendezések és a járművek közötti folyamatos adatkommunikáció, ami jelentősen növeli a megbízhatóságot, a biztonságot és a nemzetközi határok átjárhatóságát, valamint lehetőséget teremt a nagysebességű vonatközlekedésre és az irányítási rendszer jelentős automatizálásához is.

Hirdetés

A projekt során az első ütemben érintett Budapest–Székesfehérvár, Budapest–Győr–Hegyeshalom, Győr–Celldömölk–Zalaegerszeg–Bajánsenye, Budapest–Szolnok–Püspökladány, Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza, a budapesti körvasút, valamint Sopron–Szentgotthárd (GYSEV) vonalszakaszok mentén 130 adótornyot, bázisállomást állítottak fel a rádiós lefedettséghez.

Ezáltal a Magyarországon áthaladó Hamburg–Bécs–Budapest–Athén és a Lyon–Trieszt–Ljubljana–Budapest vasúti folyosók egységessé és átjárhatóvá váltak a kommunikációs rendszer szempontjából. Az európai szabványoknak megfelelő új mobilkommunikációs rendszerrel hazánk is csatlakozott az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszerhez (ERTMS). A magyar GSM-R rendszer Ausztria, Csehország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia vasúttársaságaival rendelkezik roaming megállapodással.

Forrás: MÁV

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #közlekedés | #MÁV |
likeold
a fb oldalunkat