Hirdetés
Magyar Honvédség

Minden új honvédtiszt új szablyát kap

Fotó: honvedelem.hu
MTI
2020.08.19. 15:51

Minden új honvédtiszt számára új szablyát ajándékoz a Magyar Honvédség idén augusztus 20-án.

Hirdetés

A koronavírus miatt a katonai tisztavatás lesz a hagyományos Szent István-napi ünnepségek egyetlen eleme, amit idén is megtartanak.

Most minden újonnan avatott tiszt egy osztrák-magyar, 1861-es mintájú gyalogtiszti szablyát kap ajándékba. A kardokat egy péceli kovácsmestertől, Berbekucz Viktortól vásárolja a Magyar Honvédség.

A History csatorna kommunikációs ügynöksége által szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: a lengyel szabla szó, akárcsak az angol és francia sabre vagy a német Säbel, a szablya szó közvetlen átvételéből származik, vagyis Európa-szerte magyar szóval illették, sőt illetik napjainkban is az ívelt pengéjű, nagyon erős vágóerejű kardokat.

Hirdetés

„Magát a fegyvert a lovasnomád népek hozták be Európába, és ebben nagy szerepe lehetett a magyaroknak is” – idézték a Magyar Buhurt Szövetség elnökét. Ujvári Ádám hozzátette: „a szablya egyetlen hátránya, hogy páncélozott ellenfelek ellen kevésbé hatékony, így a középkorban háttérbe szorult, és akkor terjedt el újra Európában, amikor a lőfegyverek miatt elkezdtek kikopni a komolyabb páncélzatok a hadviselésből. Magyarországon azonban nem tűnt el teljesen: a betelepített kunok fegyvere is a szablya volt, de a 15. századból is került elő szablya Visegrádról”.

Noha katonai funkcióját a 20. század elejére elvesztette a szablya, a magyar katonai hagyományokból nem kopott ki. Olyannyira, hogy még ma is főszerepet kap augusztus 20-án – olvasható a közleményben.

A tisztavatás hagyományairól bővebben ITT olvasható!

Fotó forrása: honvedelem.hu

Kapcsolódó témák: #Magyar Honvédség |
likeold
a fb oldalunkat