Hirdetés

Minden második riasztás gazégetés miatt futott be

Fotó: Katasztrófavédelem
Győr+
2020.04.14. 14:39

Továbbra sem vagyunk elég elővigyázatosak a kerti zöld hulladék égetésekor. Hamar megtörténik a baj, és bírságot is fizethetünk.

Hirdetés

A húsvéti hosszú hétvégén Győr-Moson-Sopron megyében a tűzoltói beavatkozások felét a szabadban keletkezett tüzek tették ki.

Többek között Győrben, Sopronban, Mosonszolnokon, Kajárpécen, Kapuváron, Pázmándfalun és Dunaszigeten kellett megfékezni a hivatásos és önkéntes tűzoltóknak a lángokat.

Hirdetés

Szombaton kora délután Dunaszigeten növényi hulladékot égettek egy kertben.

A gazda oda készítette ugyan a tűz eloltásához szükséges eszközöket, de felügyelet nélkül hagyta a meggyújtott avart. A tűz először egy farakásra, majd egy garázsra is átterjedt.

A lángokat a mosonmagyaróvári hivatásos és a dunaszigeti önkéntes tűzoltók fékezték meg. A tulajdonosra a tűzvédelmi szabályok megszegése miatt helyszíni bírságot szabtak ki. 

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy belterületen csak ott szabad kerti zöld hulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza.

Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban tüzet gyújtani tilos! Tűzgyújtási tilalom idején – amely péntek óta jelenleg is érvényben van – jellemzően az önkormányzati rendeletek is tiltják az égetés!

Amennyiben a rendelet mégis engedi az adott településen a növényi hulladék égetését, a tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:

– Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül!

– Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).

– Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).

Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet! 

A szabadtéri tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát.

Mindenkinek javasolják inkább a környezetet és a levegőt kímélő komposztálást!

Kapcsolódó témák: #tűzeset | #tűzoltók |
likeold
a fb oldalunkat