Hirdetés

Megkezdődött a nyári időszámítás

Fotó: Pixabay
MTI
2021.03.28. 08:38

Megkezdődött a nyári időszámítás, éjjeli 2-kor 3 órára kellett állítani az órákat.

Hirdetés

A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni.

A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt.

Hirdetés

Még nincs uniós álláspont arról, hogy a téli vagy a nyári időszámítás maradjon-e érvényben.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felidézte, hogy az Európai Parlament 2019 tavaszán támogatta az óraátállítás megszüntetését célzó európai bizottsági javaslatot, a kezdő dátumot az eredeti kezdeményezés szerinti 2019 helyett azonban 2021-ben határozta meg.    

A képviselők további egyeztetésre kérték az Európai Bizottságot és a tagállamokat annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.    

A javaslattal kapcsolatban elfogadott uniós tanácsi álláspont nincs, azt mostanáig a 2020-ban és a 2021 első felében soros elnökségek egyike sem tárgyalta – közölte az ITM.

likeold
a fb oldalunkat