Hirdetés
Gyászhír

Meghalt Vass Gábor

Fotó: Andreas Lischka/Pixabay
Győr+
2021.01.13. 14:22

Jellegzetes hangja miatt szinkronszínészként is gyakran foglalkoztatták.

Hirdetés

Súlyos betegséget követően elhunyt Vass Gábor. Betegsége mellett is erőn felül és jókedvűen dolgozott – írja a Szinkronjunkie a Facebook-oldalán.

Vass Gábor Kömlőn született, gyerekkorát pedig Egerben töltötte, ott járt iskolába is. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1974 és 1978 között végezte el Várkonyi Zoltán legutolsó osztályának színésznövendékeként. Diplomája megszerzése után egy évadot a szolnoki Szigligeti Színháznál töltött, 1979 és 1984 között pedig a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. Ezt követően, 1984-től tíz évig volt a Madách Színház tagja, majd szabadúszó lett.

Hirdetés

Jellegzetes hangja miatt szinkronszínészként is gyakran foglalkoztatták, több rádiónak és televíziós csatornának is ő volt a hangja. 2005-ig az HBO, 2014-től az AMC csatornahangja, 2012-től a debreceni Best FM, 2016-tól pedig a Retro Rádió hangja volt. Több alkalommal szinkronizálta Sean Conneryt, többek között a James Bond-filmekben. Clark Gable magyar hangja volt az Elfújta a szél című alkotásban. Robert de Nirót, Samuel L. Jacksont és Russell Crowe-t is megszólaltatta magyarul, valamint az első Die Hard-részben Bruce Willis szinkronhangja volt. A kis hableány című Disney-filmben Sebastiannak kölcsönözte hangját. Az IszDB adatai szerint több mint 1700 szinkronszerepe volt pályafutása alatt. 

Kapcsolódó témák: #gyász |
likeold
a fb oldalunkat