Hirdetés
Orosz főtárgyaló:

Még nincsenek meg a vezetői szintű találkozó feltételei

Illusztráció: Depositphotos.com
MTI
2022.04.03. 09:52

Az orosz-ukrán béketárgyalások még nem haladtak eleget ahhoz, hogy meg lehessen szervezni a vezetői szintű találkozót - írta a Telegramon Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó, az ukrán féllel tárgyaló orosz delegáció vezetője vasárnap.

Hirdetés

Megyinszkij egyúttal hangsúlyozta, hogy Oroszország álláspontja sem a Krím félsziget, sem a Donyec-medence kérdésében nem változott.

Az orosz és az ukrán tárgyalóküldöttségek többször találkoztak azóta, hogy Oroszország február 24-én háborút indított Ukrajna ellen. Ugyanakkor megbeszéléseiken nem értek el áttörést, és területi kérdésekben nagyon távoli a felek álláspontja.

Hirdetés

Megyinszkij megjegyezte: Ukrajna az utóbbi időben reálisabban áll a béketárgyalásokhoz. Rámutatott: az ország beleegyezett abba, hogy semleges lesz, nem tart nukleáris fegyvereket, nem csatlakozik katonai tömbhöz, és nem fogad területén katonai támaszpontokat. Ugyanakkor jelezte: a Krím félsziget kérdésében, amelyet Oroszország 2014-ben csatolt el Ukrajnától, illetve a kelet-ukrajnai szakadár területek ügyében, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök februárban függetlenként ismert el, nem történt előrelépés.

Megyinszkij elmondta: nem osztja David Arahamija ukrán főtárgyaló optimizmusát, aki szombaton az ukrán televíziónak azt mondta, hogy küszöbön áll Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin csúcstalálkozója.

Az orosz főtárgyaló kiemelte: az ukrán diplomáciai és katonai szakértők még azoknak a tervezeteknek a megerősítésével is adósak, amelyek politikai szinten már megszülettek.

Megyinszkij szerint a tárgyalások hétfőn videokonferencia keretében folytatódnak.

Illusztráció: Depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #háború | #külpolitika | #Oroszország | #Ukrajna |
likeold
a fb oldalunkat