kereskedelem

Magyarországon a divatcikkek ötödét már webáruházak értékesítik

Illusztráció: Pixabay
MTI
2022.02.23. 18:19

A divatcikkek értékesítésében is bővül a webáruházak részesedése, tavaly már majdnem elérte a 20 százalékot Magyarországon - derül ki egy felmérésből.

A legfrissebb adatok szerint a divat kiskereskedelem a 2020-as 11 százalékos visszaesés után 2021-ben mintegy 10 százalékkal tudott nőni, így a várakozások szerint a hagyományos csatornákon történő értékesítés 2022-ben újra elérheti járvány előtti szintet. Mindeközben az online csatornákon történő értékesítés 23 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, és az e-kereskedelmi piac divat szegmensének értéke elérte 311 milliárd forintot.

Az átlagos rendelési érték 2021-ben nem nőtt jelentősen, átlagosan 2,5 százalékkal volt magasabb 2020-hoz képest. Az online vásárló fogyasztók számának növekedése a világjárvány kezdeti időszaka után tapasztalt hullámot követően lelassult, ezért a webáruházak 2021-es bevételnövekedését elsősorban nem az újonnan megjelenő vásárlók, a magasabb árak, vagy a magasabb átlagos rendelési érték, hanem a vásárlások gyakoriságának növekedése tette lehetővé.

Idén új piaci kihívásokra lehet számítani, elsősorban a szállítási és gyártási késedelmek, a növekvő költségek, a geopolitikai bizonytalanságok miatt. Az internetes divatoldalak ezeket részben már érzékelik, hiszen a készletek biztosítása most is okoz nehézségeket, a divatcégek fele ráadásul árat emel idén. Az online áruházak a visszajelzések alapján a legfontosabb kihívásnak eddig a piaci verseny erősödését, a megfelelő hirdetések megválasztását és az emelkedő reklámköltségeket tekintették.

Kapcsolódó témák: #online vásárlás | #ruházat | #vásárlás |