Hirdetés

Madárijesztők versenye Pannonhalmán

Fotó: Marcali Gábor
Bodrogi Sára
2019.09.25. 15:51
Hirdetés

Az országban egyedülálló eseményt rendeznek az október 4–5-i Pannonhalmi Bornapokkal egybekötve. Az I. Madárijesztő Fesztivál, amelyen ötletes alkotások versenyeznek, a város és a Ne bántsd az erdőt egyesület szervezésében valósul meg, hagyományteremtő céllal.

Hirdetés

Vas Gábor, Pannonhalma alpolgármestere a Győr+ Rádióban elmondta, a városvezetés rengeteget tett azért az elmúlt években, hogy a település tovább fejlődhessen, ami a rendezvényekben, így a Madárijesztő Fesztiválban is megmutatkozik. A rendezvény ötletével a Ne bántsd az erdőt egyesület állt elő, Pannonhalma befogadó városvezetése pedig nyitott volt rá, hiszen nem zárkóznak el az újszerű programok megvalósításától.

Pallang Zsuzsanna, a Ne bántsd az erdőt egyesület részéről úgy fogalmazott, fontos lenne megérteni, hogy ki lehet elégíteni az ember faanyag iránti igényét anélkül, hogy erdei életközösségeket tennénk tönkre. Egyesületük ezt a nézetet képviseli, és a Madárijesztő Fesztivállal is ezt a fajta szemléletet szeretnék népszerűsíteni.

Hirdetés

Pannonhalma egy történelmi borvidék, amelyen régen is fontos szerepe volt a madárijesztőknek. Pallang Zsuzsanna elárulta, a fesztiválra nevezett bábokat borvidékeken helyezik majd el, hogy évekig megóvják a szőlőt a seregélyektől, ezáltal még több legyen a bor, sőt, az arra járó turistáknak is szeretnének örömteli pillanatokat szerezni a vicces, olykor ijesztő alkotásokkal.

A madárijesztő-készítő versenyre szeptember 21-ig lehetett nevezni, a kreatív kezdeményezés civil szervezeteket, egyesületeket, családokat és baráti társaságokat is megmozgatott. Az elkészült madárijesztők eltérnek a megszokottól, a megálmodók nem maradtak a seprűnyélre kötözött otthonkánál, sem a fából összeeszkábált bábnál, nem mindennapi képzőművészeti alkotások születtek. A Pannonhalmi Bornapokon, október 5-én 17.30-kor ezek közül választják majd ki a legjobbat a Főtéren, amelynek készítője értékes nyereménnyel gazdagodhat, de a többi készítőt is díjazzák.

Az ötletes madárijesztőket bárki megtekintheti Pannonhalmán, az Apátsági Majorral szemben.

A versenyről bővebben a pannonhalma.hu-n, illetve a Kazinczy Ferenc Művelődési Ház Facebook-oldalán olvashatnak.

(x)

Kapcsolódó témák: #fesztivál | #közélet |
likeold
a fb oldalunkat