Öngyilkosság megelőzés világnapja

Ma van az öngyilkosság megelőzés világnapja

Tóth Vivien
2021.09.10. 10:45

Minden évben szeptember 10-én tartják az öngyilkosság megelőzés világnapját, melyet az IASP (International Association for Suicide Prevention) kezdeményezésére tartják a WHO közreműködésével. Bár Magyarországon javuló tendenciát mutatnak az adatok, még mindig vezető halálokként tartják számon a fiatalok körében.

Figyeljünk egymásra!

Ha úgy érzed te, vagy egy társad, barátod, családtagod depresszióban szenved, akkor ne hagyd annyiban a dolgot. Magyarországon a 116-123 -as, vagy a 0680-810600-as telefonszámon működik lelki segély szolgálat, ahol éjjel-nappal várják a hívásokat. Az öngyilkosság megelőzés világnapjának fontossága, hogy felhívja a figyelmet a jelenségre, amely több millió ember életét követeli a világon.

A WHO szerint évente körülbelül 800 ezren oltják ki önkezüleg az életüket, és még ennél is többen tesznek öngyilkossági kísérletet. Világviszonylatban a 15 és 29 évesek körében második vezető halálok az öngyilkosság.

A gyanújelek ismerete segít, hogy felismerjük ha egy hozzátartozónknak, vagy ismerősünknek segítségre van szüksége. Legtöbb esetben életkrízis váltja ki a depressziót, mely akár szélsőséges tüneteket mutathat a reményvesztettségtől, a teljes élni akarás hiányáig. Magas rizikófaktorba tartoznak a szenvedélybetegek, mentális betegek, illetve az elszigetelődött, magányos idős emberek is.

Fontos, hogy ne csak ezen a napon figyeljünk embertársainkra, illetve minden jelet vegyünk komolyan ami önpusztításra utal. Hallgassuk meg a másikat, beszélgessünk el vele, majd ajánljunk szakembert, aki segítséget nyújthat a legreménytelenebb helyzetekben is.

Kapcsolódó témák: #világnap | #who |