Hirdetés

Korrupciós vád az igazságügyminiszter-helyettessel szemben

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Győr+
2021.12.07. 11:23

Súlyos korrupciós vádat fogalmazott Völner Pál igazságügyminiszter-helyettessel, államtitkárral szemben Polt Péter legfőbb ügyész.

Hirdetés

Kedd délelőtt közölte Polt Péter legfőbb ügyész, hogy hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

“A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy dr. Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott” – szerepel az ugyeszeg.hu-n.

Hirdetés

Völner Pál képviselői feladatai mellett kormányzati pozíciókat tölt be, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral (MBVK) kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

Az ügynek jelenleg tizenkét gyanúsítottja van, közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó-helyettes. Hatan letartóztatásban vannak, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

A politikus ügyvédjén, dr. Papp Gáboron keresztül adott ki sajtóközleményt, melyben jelezte: együttműködik a hatóságokkal, azonban büntetőjogi felelősségét nem ismeri el, nem követett el bűncselekményt. Ugyanitt jelezte: lemond államtitkári tisztségéről, az ügy politikai következményeit vállalja.

Az ügyet először – még konkrét név nélkül – Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő szellőztette meg, de a legutóbbi, december másodikai Kormányinfón is felmerült már a téma. Akkor Gulyás Gergely annyit mondott, tud arról, hogy Schadl György MBVK-elnököt letartóztatták.

Az Igazságügyi Minisztérium is közleményt adott ki az ügyben. “Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak. Az ügyészség a kormánytól független és mint közvádló, az állam büntető igényének kizárólagos érvényesítője. Nyilvánvaló, hogy Völner Pál az eljárás alatt államtitkári feladatait nem tudja ellátni, ezért helyes, hogy lemondott. Bízunk abban, hogy az eljárás során Völner Pál tisztázza magát. A végrehajtókkal kapcsolatos korábbi igazságügyi minisztériumi feladatok 2021. október 1-jétől a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához tartoznak” – jelezte a minisztérium az MTI-nek eljuttatott sajtóközleményben.

Kapcsolódó témák: #országgyűlés | #politika |
likeold
a fb oldalunkat