Hirdetés

Lehűlést hoz az első fagyosszent

Fotó: Rózsa Tamás
Győr+
2020.05.10. 08:29

Hétfőig tart a nyárias meleg, keddre virradóan viszont hidegfront érkezik, mintegy 10-15 fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Hirdetés

Vasárnap kitartott és hétfőn még kitart a nyári meleg. A délnyugatról érkező szubtrópusi eredetű levegő hatására sokfelé 25 fok fölé, helyenként 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Hétfő éjjel aztán északnyugat felől megérkezik az a hidegfront, melynek hatására gyakorlatilag kéznyújtásra kerül egymástól a tél és a nyár Európában. A front felhőzetéből jelentősebb csapadék inkább csak nyugaton, délnyugaton hullhat, máshol legfeljebb 1-2 milliméter. Hajnalban a bezúduló hideg levegő hatására nyugaton, a Kendig-csúcson havas eső sem kizárt.

Hirdetés
Fotó: Időkép

A szél északnyugaira, északira fordul, sokfelé erős, a Dunántúlon és északkeleten viharos lesz, itt 60-80 km/órás széllökések is előfordulhatnak.

A front durván 10-15 fokos lehűlést hozhat a hétfői naphoz képest, a csúcshőmérséklet mindössze 12 és 18 fok között alakulhat. Erre a napra esik egyébként a fagyosszentek első napja (május 12-14., Pongrác, Szervác, Bonifác).

A front mögött szerdára virradóan erősen lehűl majd a levegő, északon a fagyzugos völgyekben gyenge fagy is előfordulhat. 

A jelenlegi számítások szerint csütörtökre virradóan akár nagyobb területet is érintő csapadékkal egy újabb hidegfront érkezhet.


Forrás: Időkép

Kapcsolódó témák: #időjárás |
likeold
a fb oldalunkat