Tanácsok nőknek

Különleges karácsonyra készülünk

Kővári-Horváth illusztráció
Földvári Gabriella
2020.12.18. 12:50

Dr. Kővári-Horváth Márta coach, tréner, jogász segítségével kerestük a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyek valószínűleg sok hölgyet foglalkoztatnak a 2020-as adventi időszakban.

Erre a 2020-as ünnepre hogyan tudunk mi, nők, feleségek, anyák lelkileg felkészülni?

Mindenképp teret kell engedni az ünnepi hangulatnak és amennyire a szabályok engedik, megélni azt. Nekünk, nőknek fontos szerepünk van, mi vagyunk a családi tűzhely őrzői, bár olykor fárasztónak érezzük megteremteni a varázslatos karácsonyi világot. Azonban a csillogó szemek, az otthon meghitt melege mindenért kárpótol bennünket. A hangolódás, az előzetes felkészülés csökkentheti a szorongást. Fontos, hogy megértsük, ebben a bizonytalan helyzetben bármi megtörténhet, így ne harcoljunk a változások ellen. Ezt az energiát fektessük abba, hogy a körülményekhez igazodva hozzuk ki a helyzetből a legjobbat. Nem szabad pluszterheket venni magunkra, inkább szabaduljunk meg az elvárásoktól és a nyomástól. A magunk és családunk lelki felkészülése a legfontosabb, nem a tárgyi kellékek beszerzése a lényeg. Egyetlen gyertya lángja is adhat ünnepi hangulatot, ha akik körülötte ülnek békességben és szeretetben élnek.

Milyen praktikus tanácsot tudna adni, hogyan növeljük most az önbizalmunkat, és ezt a magabiztosságot a családunk felé is sugározni tudjuk?

Amikor önbizalomtól duzzadunk, magabiztosak vagyunk, azt az erőt a családunk is látja, és mi érezni fogjuk a csodálatukat, ami tovább növelni az önbizalmunkat. Ehhez tudok is adni néhány ötletet. Ne hagyjuk másoknak, hogy lehúzzanak minket! Munkám során sok esetben tapasztalom, hogy az emberek hajlamosak arra, hogy saját értékeiket, erényeket, eredményeiket lekicsinyítsék. Csak egy kézlegyintéssel reagálnak, hogy ,,ó, hát ez semmiség…”, ahelyett, hogy büszkén fogadnák a dicséretet, bókokat. Vezessünk hálanaplót! Esténként gondoljuk át az adott napot, és gyűjtsük össze, hogy miért vagyunk hálásak. Nem kell nagy dolgokra gondolni, az egészen apróságok is számítanak. Ünnepeljük meg az eredményeket! Felgyorsult életet élünk és hajlamosak vagyunk belepörögni a mókuskerékbe, olyannyira, hogy elsiklunk olyan eredmények felett is, amiket meg kellene ünnepelni, hiszen munka van benne. Ügyfeleimnek házi feladatként szoktam adni ezt is, hogy álljanak meg egy-egy pillanatra és fordítsanak figyelmet a sikerekre, de ne csak a munkahelyiekre, hanem az otthoniakra is.

Dr. Kővári-Horváth Márta coach, tréner, jogász

Mit tehetünk, hogyan tudunk segíteni mentálisan, érzelmileg az idősebb családtagjainknak, vagy egyedülálló rokonainknak a kialakult helyzetben?   

Most különösen fontos, hogy idősebb családtagjainkról, egyedülálló rokonainkról, ismerőseinkről lehetőségeinkhez mérten ne csak fizikailag, de lelkileg is gondoskodjunk. Alapvető, hogy időseink biztonságban érezzék magukat, és hogy emellett, tevékenyek, élvezetesek legyenek a mindennapjaik a bezártságban is. Bizonyított tény, hogy a stressz, a magány, a depresszió betegségekhez vezethet. Gyakrabban hívjuk őket, mint korábban és olyan témákról beszélgessünk, amelyek mindkét fél számára érdekes és jó kedvük lesz tőle. A beszélgetés ne merüljön ki a vírushelyzettel kapcsolatos hírek, problémák megvitatásában, hanem meséljünk a napunkról, kivel mi történt, idézzünk fel közös, örömteli pillanatokat. Bíztassuk őket, hogy tartsák telefonon a kapcsolatot barátaikkal, ismerőseikkel is. Ezek a telefonhívások valódi színfoltok lehetnek az életükben, hiszen érezhetik a törődést, hogy nincsenek egyedül, hogy van, aki figyel rájuk, van, aki meghallgatja őket.  

Jó érzéssel töltheti el őket, ha hasznosnak érezik magukat, ezért megkérhetjük őket apróbb dolgokra, amivel segíthetnek, süssenek vagy főzzenek valamit, ültessék át kedvenc virágunkat nagyobb cserépbe.

Ha az idősebb korosztály nyitott a modern technika vívmányai iránt, iktassunk be videócsetelést, így telefonbeszélgetés közben láthatják egymást és enyhíti a fizikai találkozás hiányát. Ezzel kapcsolatban legyünk türelmesek velük, valószínű, hogy nekik nehezebben megy majd az online életre való átállás.

Mennyire jellemző ma, hogy a nők szakemberhez fordulnak gondjaikkal, például önhöz, mint coach-hoz, trénerhez. Mikor kell szakemberhez fordulnunk?  

Tapasztalataim szerint a nők könnyebben fordulnak szakemberhez problémáikkal, kérdéseikkel, hamarabb megnyílnak, mint a férfiak. Érdemes fontolóra venni a coach felkeresését, például, ha fontos döntés, kihívás, váltás vagy változás előtt áll valaki, és szüksége lenne megerősítésre. Segítünk akkor is, ha valakinek nincsenek konkrét céljai, de szeretne előrelépni, vagy ha szeretné magát jobban érezni a kapcsolataiban. Fejlődni szeretne, de egyedül nem megy, az önbizalmát erősítené, vagy csak szeretné kibeszélni magát – akkor is kereshetik a coach-okat.

Ön szerint hogyan várjuk, milyen terveket szőjünk a 2021-es évre, hogy ne csalódjunk?

Amikor tervezünk 2021-re, összpontosítsunk az arany középútra: ne most ütemezzük be a világmegváltó álmaink megvalósítását, ugyanakkor arra is ügyelni kell, hogy ne tervezzünk alul, hiszen ha már márciusban teljesítjük a tervet, mi fog tovább hajtani az év hátralévő részében. Mindenképpen azt javaslom, hogy a tervek kitűzésénél készüljünk alternatív utakkal, mindezeket úgy, hogy erőforrásaink megfelelő teret kapjanak.

Kapcsolódó témák: #interjú | #karácsony | #ünnep |