Hirdetés
Győr+
2019.01.15. 16:00

Komoly problémákat okoz az időjárás Ausztráliában

Hőség és aszály pusztít Ausztráliában, a szokatlanul forró nyár miatt az ausztrál hatóságok a vészharangokat kongatják. Az Új-Dél-Wales szövetségi állam kormánya kedden jelentette be terveit arra, hogy mechanikusan dúsítják fel oxigénnel a tavak és a folyók vizeit, mert több százezer hal pusztult el a forróság miatt.

Hirdetés

Az ausztrál hatóságok figyelmeztetést adtak ki a hőmérséklet jelentős emelkedése miatt. Az ország egyes részeiben rekordmeleg tapasztalható, ami kitart a következő napokra is. A legnépesebb szövetségi állam, Új-Dél-Wales egyes részein új hőmérsékleti rekordokat mértek: a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 33 Celsius fok volt, míg nappal akár 45 Celsius fokig emelkedhetnek a hőmérők higanyszálai.

A jelenlegi ausztráliai hőhullám, illetve annak következményei komoly kihívást jelentenek az élővilág számára. Új-Dél-Wales államban, a Darling folyónál múlt héten több mint egymillió döglött hal tetemét találták meg. Azóta a Hume-tónál további mintegy 1800 döglött halat találtak.

Hirdetés

A szárazság által sújtott vízi területeken 16 darab akkumulátorral működtethető levegőztető készüléket helyeznek üzembe a vízminőség javítása céljaból szerdától – mondta el a regionális vízügyi miniszter, Niall Blair.

Blair kiemelte, hogy tisztában vannak azzal, hogy átmeneti megoldásról van szó, hiszen a tömeges halpusztulás akkor szűnik meg, ha ismét megfelelő lesz a folyók és tavak vízszintje. Az intézkedésekkel igyekeznek mérsékelni a károkat.

Szakértők szerint az Ausztrália nagy részében tapasztalható hőhullám, szárazság és algavirágzás oka a vizek elégtelen oxigéntartalma. Vízügyi szakértők kedden találkoztak Canberrában, hogy döntsenek arról, hogyan kellene az országnak kezelnie a vízminőséget érintő válságot.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem vízügyi szakértője, Daniel Connell elmondta, hogy a hőhullám következtében várhatóan a hétvégéig folytatódni fog a halpusztulás. Hozzátette azt is, hogy a folyók rossz vízminőségéhez és az Új-Dél-Wales államot érintő szárazsághoz valószínűleg hozzájárulhatott az öntözés is, mivel így jelentősen csökkent annak a víznek a mennyisége, amely a rendszerben van. A kutató azzal magyarázta, hogy ha a rendszerben folyamatosan csökken a víz mennyisége, azzal a víz egyre melegebbé válik, ez pedig ideális körülményeket teremt az algák virágzásához.

A rossz vízminőség, a víz elégtelen oxigéntartalma a tömeges halpusztulás egyik okozója.

MTI

Kép: Pixabay

likeold
a fb oldalunkat