Hirdetés
Győr+
2019.01.08. 20:40

Komoly fennakadásokat okoz a hó Ausztriában

Komoly fennakadásokat okoz a hó Ausztriában és Görögországban. A havazás megbénította a közlekedést kedden Görögország középső és déli részein. A sűrű hóesés miatt egyre fenyegetőbb az időjárási helyzet az ausztriai Alpokban, Stájerország egyes részein kedd este óta a legmagasabb szintű lavinaveszély van érvényben, mivel további egy méter hó várható a következő napokban.

Hirdetés

A hétvége óta Stájerországban három méter hó esett, a Loser-hegynél a heves szél miatt akár 10 méteres hótorlaszok is lehetnek. Az ausztriai Alpokban egyre nagyobb a lavinaveszély, a veszélyes helyek száma és kiterjedése egyre nő – mondta kedden az az osztrák lavinaelőrejelző-központ. A sűrű hóesés miatt az ausztriai Alpokban spontán, száraz lavinák kialakulása is fenyeget.

Az ötfokozatú lavinaskálán az ötös szintű lavinaveszély azt jelenti, hogy hótömegek zuhanhatnak le akár kevésbé meredek lejtőkről is. A stájerországi hatóságok arra figyelmeztették a helyieket, valamint a téli sportok űzőit, hogy kerüljék a településeken kívül eső nyílt terepet, valamint egyes, kijelölt sípályákat. Az Alpok stájerországi részeinél jelenleg körülbelül 2000 embert zárt el az erős havazás. Schickhofer hozzátette, hogy pillanatnyilag nincs hiány élelemből vagy gyógyszerekből. Az osztrák hadsereg helikopterek állomásoztatásával készül a további havazásra, mivel a helikopterekkel robbanóanyagokat tudnak ledobni a lavinaveszélyes területekre, valamint evakuálhatják azokat, akik a hó miatt a hegyekben rekedtek. Ausztria-szerte mintegy 100 utca van lezárva. Problémát okoznak továbbá a kidőlt fák, Alsó- és Felső-Ausztriában pedig nagyjából 2000 háztartás maradt áram nélkül, mert megrongálódtak a vezetékek. Az előrejelzések szerint a következő napokban nem várható változás az időjárásban.

Hirdetés

A heves havazás Görögországban is kihívást jelent, az ország középső és déli részein kedden megbénult a közlekedés a hó miatt. A legfontosabb észak-dél irányú, Athén és Szaloniki városa közötti autópályát két helyen több mint négy órára le kellett zárnia a rendőrségnek, mert jeges volt az úttest. Problémák voltak az Athént és a repterét összekötő vasúti forgalomban is, ahol a közlekedés átmenetileg megszakadt. Görögországban a legtöbb iskola zárva maradt, több városban pedig fűtött helyiségeket nyitottak meg a hajléktalanok számára.

A Görögország északnyugati részén található Flórina városában a hőmérők a keddre virradó éjszaka mínusz 23 Celsius-fokot mutattak, ez ott hidegrekord a görög meteorológiai szolgálat közlése szerint. Kedd délutánra a helyzet némileg javult a városban.

MTI
fotó: sielok.hu

likeold
a fb oldalunkat