Hirdetés
Bence, mosogass el!

Házimunka gyermekkorban

J. Kovács Andrea
2022.03.13. 17:58

Van, aki úgy véli, a gyerek egyetlen dolga a tanulás és a játék. Sok családban viszont az a természetes, hogy együtt végzik el az otthoni feladatokat, legyen szó felmosásról vagy teregetésről. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy nekik van igazuk, hiszen a házimunkába bevont gyermekek jobban be tudják osztani az idejüket, nő a felelősségtudatuk és az önbizalmuk. Szülőt, nagyszülőt és gyerekeket kérdeztünk.

Hirdetés

Nagy Józsefné, nagymama:
A fiaimat annak idején nem vontam be a házimunkába. Nem azért, mert így tartottam helyesnek, hanem a sok teendőm mellett eszembe sem jutott. Ha mégis kértem tőlük valamit, akkor pedig nem volt időm kivárni, hogy megcsinálják. Egyedül a szobájuk rendben tartását, a játékaik elrakását vártam el tőlük, de bizony ebbe is be kellett segítenem. Az unokámnál jobban odafigyelnek erre a szülei. Most kapott egy kis sámlit, hogy elérje a mosogatót, mert a mosogatásban szeret segíteni.

Németh Anna, háromgyermekes édesanya:
Az első gyereknél még nem gondoltam erre tudatosan. Amihez éppen kedve volt a kislányomnak, abban segített. Amióta a kisebbek is óvodába és iskolába járnak, próbálom beosztani a teendőket. Azt tapasztalom, hogy jó hatással van rájuk, segít a rendszerességre szoktatásban. Nem mindig egyszerű a helyzet, mert néha mind a hárman boltba akarnak menni, de a törölgetéshez senkinek nem fűlik a foga. Olyan is volt, hogy összevesztek a virágöntözésen, vagy egyikük sem terítette meg az asztalt. Szerkesztettem egy táblázatot, ahová napokra osztva beírtam a feladatokat, a „nemszeretem” dolgokat igazságosan elosztottam, de figyelembe vettem, hogy ki mit csinál szívesen. Nem nagy ügy, csak egy kis tervezést igényelt és azóta nagyobb a békesség és gördülékenyebben megy a házimunka.

Hirdetés

Fontos megtanítani nekik, hogy nemcsak kapni, hanem adni is kell! A barátnőmmel többször vitatkoztunk ezen. Szerinte eleget dolgozhat még a lánya, így nem is engedi, hogy segítsen neki. Én úgy gondolom, hogy a házimunka is az élet része, magától nem lesz rend és tisztaság, de még a tányérok sem ugranak be a mosogatógépbe. A gyerekeknek jót tesz a felelősségtudat, érzik, hogy számítok rájuk.

Hatévesek mondták
Luca: Összepárosítottuk a zoknikat. A kistestvéremmel el szoktunk menni a kenyereshez. A 10 éves nagytesóm nem jön velünk.

Ferike: Olyan spriccelőset fújtam a tükörre, aztán papírral megtöröltem. Szép lett.

Kata: Bepaníroztam anyának az összes húst.

Kamaszok mondták:
Eszter: Mindenben segítek otthon, szerintem így oké. Vasalni nagyon utálok, de azt anya nem is kéri tőlem.

Bence: Megcsinálom, amit kell, bár nem első szóra. A kertben szoktam segíteni, bevásárolok, ha nagyon muszáj, takarítok is. Anyám is nyugodtabb, ha nem minden az ő dolga.

Kapcsolódó témák: #gyerekek | #házimunka | #otthon | #takarítás |
likeold
a fb oldalunkat