Közlekedés

Hamarosan Komáromig kerekezhetünk Győrből

Illusztráció: O. Jakócs Péter
Győr+
2021.06.10. 13:03

Megtalálta a kivitelezőt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Duna mellett található kerékpárút mintegy 14 kilométernyi pályájának építkezésére. A kerékpárút érinti majd Ács, Nagyszentjános és Gönyű településeket – írta meg a Magyar Építők portál.

A STRABAG-csoporthoz tartozó STR Mély- és Magasépítő Kft. az Európai Kerékpáros Szövetség Eurovelo hálózatának 6-os vonalán, Gönyű és Komárom között csaknem 13,9 kilométernyi szakasz fejlesztését kezdi meg – tudta meg az építőiparral foglalkozó portál.

Részletezték: a pályát részben saját vonalvezetésű bicikliúttal, illetve részben meglévő földutak felhasználásával, kerékpárosbarát utak kialakításával adják majd át.

A kerékpárút érinti Ács, Nagyszentjános és Gönyű településeket. Az új szakasz Komárom nyugati, Áccsal közös közigazgatási határától indul, a Fenyves utcától. Mintegy 4,8 kilométer hosszan zárkerti és erdőterületek között halad, nagyrészt egy jelenlegi földút helyén, jellemzően vegyesforgalmú útként kialakítva. Ezt követően önálló vonalvezetésű kerékpárút épül az 1-es főút északi oldalán. A tervezett kerékpárút a főúttal párhuzamosan halad 9,1 kilométer hosszan, egészen Gönyűig, a szakasz végét képező Dózsa György utcához történő csatlakozásig.

Két hidat is kialakítanak a beruházásban: Ács területén a Concó patak felett 12 méter szabad nyílású, vasbeton szerkezetű átkelőt építenek; Nagyszentjános és Gönyű közigazgatási határán pedig a Cuhai-Bakony ért keresztezi az út, 2×12 méter szabad nyílású, szintén vasbeton szerkezetű híddal.

Ha elkészül a beruházás, Győrből már egészen Komáromig kerekezhetünk. A Győr és Gönyű közötti kerékpárutat még 2015 decemberében adták át a forgalomnak. Az erről szóló cikk ITT olvasható.

A Győr-Gönyű kerékpárút átadásán a Győr+ TV is forgatott:

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #kerékpárút |