Osztrák választások
MTI
2019.09.30. 10:08

Fölényes győzelmet aratott az Osztrák Néppárt

A Sebastian Kurz vezette konzervatív párt a voksok 38,4 százalékát szerezte meg az előzetes végeredmények szerint.

  A 33 éves politikus lenyűgözőnek nevezte a pártja által elért eredményt, és azt mondta, “egyáltalán” nem számított ilyen erős szereplésre. Úgy fogalmazott, “végtelenül hálás” és “alázattal fogadja a bizalmat”. Hozzátette, nehéz volt az elmúlt négy hónap, amióta a parlament megvonta tőle a bizalmat, most azonban a lakosság impozáns módon választotta meg ismét az ÖVP-t. “Nem találom a szavakat, pedig ritkán vagyok szótlan” – mondta támogatóinak.

    A második helyen végző Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) történelmi mélypontot jelentő 21,5 százalékot kapott. A harmadik az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a Néppárt korábbi koalíciós partnere lett 17,3 százalékkal. A párt jelentősen, csaknem 10 százalékponttal gyengült a 2017-es választásokhoz képest.

    A parlamentbe visszakerülő Zöldek pártja 12,4 százalékot kapott. Elnökük, Werner Kogler közölte, csak abban az esetben lenne hajlandó koalíciós együttműködésre az Osztrák Néppárttal, ha Sebastian Kurz volt kancellár “radikális változtatásokat” eszközöl politikájában. Ötödikként a NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) került be a parlamentbe 7,4 százalékkal.

    A választási részvétel a levélszavazatok nélkül 60,6 százalékos volt, szakértők szerint ezeket hozzáadva végül 75 százalék felett lesz, némelyest elmaradva a 2017-es 80 százaléktól.

    Az előzetes végeredmény szerint az ÖVP 73, az SPÖ 41, FPÖ 32 mandátumhoz jutott. A Zöldek 23, a NEOS 14 képviselőhelyet szerzett a törvényhozás 183 fős alsóházában, a Nemzeti Tanácsban.

Kapcsolódó témák: #külpolitika |