Kevesebb, de súlyosabbak a balesetek

Figyelemmel a vasúti átjárókban

Fotó: Máthé Zoltán/MTI
Győr+
2019.12.10. 08:04

Az előző évhez képest idén összességében kevesebb baleset történt a vasúti átjárókban, sajnos azonban több végződött tragédiával.

A MÁV vasúti átjáróiban a gyalogosok, kerékpárosok és a gépjárművezetők esetében is a KRESZ megszegése és figyelmetlenség miatt történnek balesetek. Az útátjárókat használók egy része nem veszi komolyan a kockázatot.

December elejéig vasúti átjáróban 2018 hasonló időszakához képest 16 százalékkal kevesebb, 69 baleset történt, a következményeik azonban gyászosabban alakultak: 21 halálos kimenetelű volt, 12 súlyos, 6 könnyű személyi sérüléssel, 30 eset pedig anyagi kárral végződött, míg tavaly 82 esetből 18 volt halálos, 12 súlyos, 13 könnyű sérüléssel, 39 pedig anyagi kárral járt.

Idén eddig 8 gyalogos lépett figyelmetlenül vonat elé, 5 kerékpáros, 2 motorkerékpáros, 45 személygépkocsi, 4 tehergépkocsi és 3 munkagép nem állt meg időben és ütközött ezért vasúti járművel.

Az útátjárós balesetek hátterében minden esetben a közlekedők figyelmetlensége, a KRESZ előírásainak megszegése áll.

A baleseteket szinte kivétel nélkül az okozta, hogy az autósok, gyalogosok vagy kerékpárosok túlbecsülték saját képességeiket, megpróbáltak még a vonat előtt átérni, esetleg egy pillanatra kihagyott a figyelmük. Az okok között szerepel még a gyorshajtás, az agresszív vezetési stílus, a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, a vezetés közbeni telefonálás is. Gyakran tapasztalható, hogy a gépkocsivezetők nem néznek körül a sínekre hajtás előtt, nem törődnek azzal, hogy a szabályok az átjáró „fokozott óvatossággal” történő megközelítésére intik a közlekedőket.

A MÁV az útátjárók fejlesztése mellett a rendőrséggel közösen minden évben fokozott erőfeszítéseket tesz, rendszeres akciókkal hívja fel a figyelmet a körültekintő vezetésre és a szabályok betartására.

A vasúttársaság ezúton is arra kéri a közlekedőket, hogy vigyázzanak jobban magukra, utasaikra.

MÁV

Kapcsolódó témák: #baleset | #közlekedés | #MÁV |