Egészségügy

Fellépés hiányában drasztikusan nőhet a rákos megbetegedések száma

Illusztráció: Pixabay
Győrplusz
2021.02.05. 14:47

A rák elleni küzdelemre irányuló európai terv az Európai Bizottság egyik fő egészségügyi prioritása és az erős európai egészségügyi unió egyik kulcsfontosságú pillére. A terv a megelőzéstől kezdve a rákos betegek és a túlélők életminőségének biztosításáig olyan intézkedéseket állít középpontba, amelyek esetében az EU a legnagyobb hozzáadott értéket tudja létrehozni. Végrehajtására összesen 4 milliárd euró áll rendelkezésére – olvasható az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének közleményében.

Az európai rákellenes terv 10 kiemelt kezdeményezést és számos – a foglalkoztatáspolitikától az adópolitikáig több szakpolitikai területen átívelő – támogató intézkedést határoz meg a következő négy fő cselekvési területen:

Megelőzés kulcsfontosságú kockázati tényezők – pl. a dohányzás, az egészségkárosodást okozó alkoholfogyasztás, a környezetszennyezés és a veszélyes anyagok – visszaszorítása révén. Az egészséges étrend és a testmozgás népszerűsítése érdekében új kampány indul, a fertőzések által okozott rákos megbetegedések megelőzése érdekében pedig a Bizottság célul tűzte ki, hogy 2030-ra a célcsoportot jelentő lányok legalább 90 százaléka be legyen oltva humán papillomavírus (HPV) ellen, és a fiúk körében is jelentősen növekedjen a beoltottak aránya Európában.

A rák korai felismerése a hozzáférés, a minőség és a diagnosztika javítása révén, valamint a tagállamok támogatása annak érdekében, hogy 2025-re az emlő-, a méhnyak- és a vastagbélrákszűrésre jogosult uniós népesség 90 százaléka részt vegyen szűrővizsgálaton. A cél elérését új, uniós támogatású rákszűrési program fogja segíteni.

Diagnózis és kezelés olyan intézkedések révén, amelyek integráltabb és átfogóbb ellátást biztosítanak a daganatos betegek számára, és csökkentik az egyenlőtlenségeket a minőségi ellátáshoz és a gyógyszerekhez való hozzáférés terén. 2030-ra a jogosult betegek 90 százalékának hozzáférést kell biztosítani komplex ellátást nyújtó tagállami onkológiai központokhoz, melyeket egy új uniós hálózat kapcsol majd össze. Ezenfelül 2021 végéig új kezdeményezés indul majd az innovatív rákdiagnosztikához és kezelésekhez való hozzáférés javítása érdekében, és egy, a rák kialakulásának megértésére irányuló új európai kezdeményezés fogja segíteni a gyakori rákos megbetegedések kockázatának kitett személyek azonosítását.

A rákos betegek és a túlélők életminőségének javítása, többek között a rehabilitációt, a társadalmi integrációt és a munkahelyi visszailleszkedést támogató intézkedések, valamint a rákbetegek életének javítását célzó új kezdeményezés révén.

Az Eurostat tavaly ilyenkor közölt jelentést a tagországokról. Ebből kiderült, 2016-ban százezer lakosra 345 rák miatti haláleset jutott Magyarországon, ez a legnagyobb arány az Európai Unión belül. A grafikont az Eurostat közösségi oldalán is megosztotta anno.
Az Európai Unió tagállamaiban a rákos megbetegedésekhez köthető halálozások száma 100 ezer lakosra vetítve. Magyarországon halnak meg a legtöbben ilyen összevetésben. Grafika: Eurostat

Tavaly 2,7 millió embert diagnosztizáltak rákkal, és további 1,3 millió ember vesztette életét daganatos megbetegedésben az Európai Unióban. A rák súlyos csapást mér a betegek és hozzátartozóik életére, ezenfelül pedig az egészségügyi rendszerekre, a gazdaságra és a társadalom egészére is nagy terheket ró. Becslések szerint általános gazdasági hatása az évi 100 milliárd eurót is meghaladja Európában. Határozott fellépés hiányában a rákos megbetegedések száma 2035-re várhatóan csaknem 25 százalékkal fog emelkedni, és a halálozások fő okává válik majd az EU-ban.

Az Európai rákellenes terv ITT is elérhető.

Kapcsolódó témák: #betegség | #megelőzés | #rák |