Februárban lövik fel a Boeing első, emberes űrjárművét

Fotó: NASA
MTI
2022.08.26. 19:40

Februárban indul a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Boeing első, embert szállító űrkapszulája, a Starliner - jelentette be csütörtökön a NASA.

Hirdetés

 Az amerikai űrügynökség a SpaceX mellett egy második, az ISS-re történő utazást biztosító űreszközt is szeretne rendszerbe állítani asztronautái számára. A SpaceX fedélzetén 2020 óta folynak űrrepülések a Nemzetközi Űrállomásra. A NASA viszont diverzifikálni szeretné a kapcsolatot biztosító űreszközöket.

A Boeing űrprogramját eleinte számos kudarc kísérte, többek között egy sikertelen, 2019-es repülés. A repülőgépgyárnak viszont 2021-ben már sikerült űrjárművet küldenie az űrállomásra – egyelőre utasok nélkül. A cégnek most egy második, ezúttal emberes repülést kell teljesítenie ahhoz, hogy megkapja a NASA tanúsítványát és megkezdhesse a rendszeres missziók teljesítését: ez évente egy repülést jelent.

Egy csütörtöki sajtókonferencián Steve Stich, a NASA kereskedelmi célú, emberes űrrepülési programjának felelőse kijelentette: a 2023 februári felszállási dátumot célozták meg. A tesztrepülésen a NASA két asztronautája, Barry Wilmore és Sunita Williams vesz részt. Az asztronauták nyolc napot töltenek az űrállomáson, ahol részt vesznek a repülő laboratóriumban folyó kutatási tevékenységben. A Boeing eredetileg 2022 végére tervezte ezt a tesztrepülést, ám időközben technikai problémák merültek fel.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #boeing | #űrjármű |