Szent Péter tér

Esőben adta Urbi et Orbi áldását a pápa

Illusztráció: depositphotos.com
mti
2021.12.25. 14:02

Az eső ellenére több ezren hallgatták a Szent Péter téren Ferenc pápa karácsonyi beszédét, melyben az egyházfő a pandémia okozta bezárkózás helyett párbeszédet, egymásra figyelést, közös cselekvést szorgalmazott a társadalomban éppúgy mint a nemzetközi politikai konfliktusok megoldásában.

Ferenc pápa kijelentette, a járvány nehéz próbára tette a társadalmi kapcsolattartást, és nemzetközi szinten is fennáll a veszély, hogy “az összetett válsághelyzetekben a rövidebb kitérőre esik a választás a párbeszéd hosszabb útja helyett, pedig az az egyedüli, mely megosztott és tartós megoldáshoz vezet.”

Beszédében szokás szerint felsorolta a világ konfliktusok dúlta térségeit az első helyen a több mint tíz éve háború dúlta Szíriát említve. Ukrajnában is párbeszédet szorgalmazott a “rákként elhatalmaskodó konfliktussal” szemben.

Humanitárius támaszt sürgetett a menekülteknek, védelmet az erőszak áldozataivá váló nőknek és gyermekeknek, valamint olyan környezetvédelmi politikát, amely a jövő generációk számára élhető Földet biztosít.

A tavaly karácsonyi zárlattal ellentétben Ferenc pápa ismét a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondta el beszédét és nyitva volt a Szent Péter tér is.

Előző napi vigíliájában Ferenc pápa úgy vélte, ugyanezt kell keresni az élet “kis dolgaiban”, a hétköznapok egyszerű gesztusaiban, a családban éppúgy, mint a munkavégzésben. A nagyság utáni siránkozás, az örökös elégedetlenség helyett az egyházfő szerint az embereknek el kell fogadniuk gyengeségeiket, tévedéseiket, azt a “kicsiséget”, amelyet a mai világban – tette hozzá – hűvös közöny kísér, mintha a kicsik nem érnének semmit, mintha nem érdemelnének szeretet.

„Jézust a mai kor kicsijeiben öleljük át, szeressük őt az utolsókban, szolgáljuk őt a szegényekben, hiszen ők hasonlítanak a leginkább a szegénynek született Jézushoz” – mondta a pápa. A pásztorokat hozta fel példaként, akik a legegyszerűbbek voltak, mégis a legközelebb kerültek az Úrhoz.

„Jézus azokhoz közel jön világra, akik a világ peremén élnek, elfelejtve. Oda érkezik meg, ahol az emberi méltóságot próbára teszik. A kirekesztetteket emeli fel, és mindenekelőtt előttük mutatkozik meg, nem a tudós és fontos, hanem a szegény, dolgozó emberek előtt” – tette hozzá. Ferenc pápa külön megemlékezett a rabszolgasorsra kényszerített dolgozókról, valamint azokról, akik munkavégzés közben veszítik életüket.

Ferenc pápa azt szorgalmazta, hogy az emberiség térjen vissza a kezdetekhez, Jézus születése helyszínére, Betlehembe, és az egyház is térjen vissza kezdeti szolgálatához a szegénység és a testvériség jegyében.

Illusztráció: despositphotos.com

Kapcsolódó témák: #karácsony | #pápa | #ünnep | #Vatikán |