Hirdetés

Engedélykötelessé válik a kishaszongépjárműves árufuvarozás

Fotó: depositphotos.com
OTS
2022.05.10. 08:27

Az https://www.utdij.hu weboldal ismét felhívja a figyelmet, hogy az európai jogszabályoknak, azon belül a mobilitási csomag rendelkezéseinek való megfelelés jegyében 2022. május 21-től már hazánkban is csak hatósági engedéllyel tevékenykedhetnek a kistehergépjárműves fuvarozók (akik 2,5t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművel díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozást végeznek). A korábbi 3,5 tonnás engedélykötelezettség alsó határértéke tehát 2,5 tonnára csökken.

Hirdetés

A 2022. május 21-től hatályos szabályozást kihirdették a Magyar Közlöny 242. számában a 791/2021-es módosító rendelet formájában.

Az engedély kiváltásnak 3 legfontosabb feltétele:
  •     a vállalkozás jó hírneve – a piac tisztasága érdekében (fizetésképtelenség, hatóság által bevont korábbi engedély stb. kiszűrése).
  •     pénzügyi megfelelőség – a jogszabály biztos anyagi hátteret szab feltételül a szakma gyakorlásához. Vagyoni biztosíték lehet meghatározott összegű pénzösszeg, pénzügyi intézmény által vállalt kezesség, garanciaszerződés, vagy biztosítóintézettel kötött felelősségbiztosítás. A vagyoni biztosítékra vonatkozó szerződést legalább egy évi időtartamra kell megkötni.
  •     szakmai irányító kijelölése – a vállalkozás szakmai irányítójának szaktanfolyamon kell részt vennie. A tanfolyamokat a képző intézmények, a hatósági vizsgát a Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont (KAV) szervezi és bonyolítja.

További információ a https://www.utdij.hu portálon olvasható.

Hirdetés

Forrás: OTS
Fotó: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #áruszállítás | #fuvarozás | #közlekedés |
likeold
a fb oldalunkat