Hirdetés

Élmények és illatok Pannonhalmán

Fotó: Pannonhalmi Főapátság
Győr+
2021.05.30. 09:47
Hirdetés

A növényekből, állatokból kinyert illóolajokat több ezer éve használja az emberiség. Legyen szó akár vallási terek megtisztításáról, halottbalzsamozásról, gyógyászatról vagy parfümiparról. A Pannonhalmi Főapátság legújabb látványossága, az Illatmúzeum betekintést enged az ezeréves szerzetesi gyógynövénykultúrába, a gyógyászat és az illatszeripar alapanyagát adó illóolajok előállításába, a termékek gyártásába.

Hirdetés

A GINOP programban a „Pannonhalmi Gyógynövénykert komplex turisztikai fejlesztése, a világörökségi helyszín megközelítését szolgáló új gyalogos útvonal” pályázat révén a több ezer éves történeti áttekintés mellett számos korabeli eszközzel, tárggyal is megismerkedhetnek a látogatók.

A 16 parcellás gyógynövénykerten keresztül visz az út. A pannonhalmi gyógynövénykultúra egészen a főapátság alapításáig nyúlik vissza.

Hirdetés

„Az Illatmúzeum különlegessége, hogy az alapoktól indítja az ismerkedést. Először a növényeket és az itt megtermeszthető alapanyagokat tekinthetjük meg. Haladva az épületeken láthatjuk az illóolajok lepárlását, előállítását, végül eljutunk a végtermékig és a csomagolásig” – meséli Szabó Márton testvér, a kertészet vezetője. Először a legrégebbi pannonhalmi gyógynövénnyel, a levendulával és illóolajának készítésével ismerkedhetünk meg.

Csorba és kissé kopottasnak tűnő kerámia a szomszédos épület vitrinjében. A tárlóban a szerzetesi gyógyászat kellékei sorakoznak. Olyan tárgyak ezek, amelyeket valószínű még maga Reisch Elek és kortársai is használtak a 18. században. Cirkalmas betűk a megsárgult lapon, a gyógyszerész testvér több mint 500 receptúrát hagyott az utókorra. A pannonhalmi gyógynövényes termékek ma is ezek alapján készülnek. A terem másik részében az öt fontos pannonhalmi illat fogadja a látogatókat: levendula, borsmenta, kakukkfű, citromfű és orvosi zsálya.

Az épületben tovább haladva tízezer évet repülünk vissza az időben, egészen Kr. e. 8000-ig. Ekkor már megjelentek az első kultúrnövények, a szőlő és az olajfa Mezopotámia és Közép-Perzsia vidékén. Az áttekintés napjainkig mutatja be az illóolajok és parfümipar jelentősebb történelmi állomásait. Ezzel a tudással felvértezve érkezünk az emeleti szintre, ahol a 18. századi parfümőr asztala fogadja a látogatót.

A falon pedig – nevezzük így – titokszekrények. Az ajtókon egy-egy találós kérdés, mögötte pedig a válasz lapul. Egyebek mellet fény derül arra, hogy hány kilogramm rózsaszirom szükséges egy kilogramm rózsaillóolajhoz. Ahogy az is, hogy mi a világ legdrágább illatanyaga, amelyből egy kilogrammnyi akár 100.000 euróba is kerülhet. Ennél többet azonban nem árulunk el, inkább látogassanak el a Pannonhalmi Főapátság Illatmúzeumába és derítsék ki a választ.

Szerzetesközösségünk a gyógynövényes kultúra újjáélesztésével kezdte meg azt a küldetését, amely során az évszázados hagyományainkat korszerű tartalommal, innovatív módon újítjuk meg. Most az elsőként dédelgetett gyógynövényes hagyomány felpezsdítésében érkeztünk újabb mérföldkőhöz. Megnyitjuk a Pannonhalmi Főapátság és Magyarország első Illatmúzeumát! „Élmények és illatok” címmel a nagyközönség számára is látogathatóvá tesszük ezt a turisztikai attrakciót a megnyitó napján.

Május 30-án vasárnap 12:00-tól 18:00-ig várjuk az érdeklődőket számtalan ingyenes programmal, például: 

 • a Győr+ Rádió élő rádiós közvetítése 12-16 között 
 • levendulaolaj palackozás, teakeverék csomagolás 
 • krepp-papír virág kötés, kulcstartó készítés növénymintákkal 
 • kurátori vezetés az Illatmúzeumban 12:15-től 
 • hivatalos megnyitó ünnepség 14:00-tól VIP-vendégek részvételével, ahol beszédet mond:
  Hortobágyi T. Cirill OSB, főapát
  dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter
  dr. Virág Zsolt miniszteri biztos, kurátor 
 • kurátori vezetések az Illatmúzeumban és gyógynövénykertben 15:45-től félóránként 

Örömmel mutatjuk meg Önöknek a gyógynövények történetét a termesztéstől a késztermékig, Kr.e. 8000-től napjainkig! (X)

Kapcsolódó témák: #Pannonhalmi Főapátság |
likeold
a fb oldalunkat