Elhunyt Vekerdy Tamás

Fotó: Facebook/Vekerdy Tamás
mti
2019.10.09. 11:01

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Vekerdy Tamás pszichológus, író, a Waldorf-pedagógia egyik fontos magyarországi képviselője.

Hirdetés

A halálhírt Vekerdy Tamás hivatalos Facebook-oldalán tudatták október 9-én a reggeli órákban:

„Vekerdy Tanár Úr ma hajnalban csöndben elment.”

Vekerdy Tamás 1935. szeptember 21-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait az ELTE jogi karán végezte 1954 és 1958 között, ezután a BTK pszichológia szakát is elvégezte.

Szakmai cikkei, tanulmányai több folyóiratban is megjelentek, sorra adták ki a gyerekekkel, iskolákkal foglalkozó könyveit, szépirodalmi művei is sikert arattak.

Számos előadás várt volna még a pszichológusra, utolsó bejegyzésében épp a gyermekek és a halál kapcsolatáról írt:

„Nagyon érdekes, amikor a gyerek a pszichológusnál lejátszik valamit, amiről senki sem tud, csak mondjuk, az anya. Az anyának mondta meg az orvos, hogy a férje súlyos beteg, és az anya állítja, hogy senkivel nem beszélt róla – a gyerekkel sem, természetesen. A gyerek mégis betegséget (netán halált) játszik a pszichológusnál, mert valahogy átveszi az anya képzetáramlását, és az anya tagolt aggodalma tagolatlan félelemmé alakul benne. Szóval a gyerek reagál a család feszültségeire, szorongásaira, sőt titkaira, tabuira is. A gyerek neurózisa tehát a család neurózisából, félelme a család szorongásos állapotaiból is adódhat.”

Kapcsolódó témák: #gyász |
likeold
a fb oldalunkat