Környezettudatosság

Elektromos buszt tesztelnek Mosonmagyaróváron

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2021.11.05. 14:45

A Zöld busz mintaprojekt részeként Mosonmagyaróváron tesztüzembe állítottak egy elektromos buszt, amelyet november 21-ig lehet kipróbálni.

Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a mintaprojektet bemutató sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az éghajlatváltozás arra ösztönöz, hogy “új utakat találjunk az energia előállítására és hasznosítására”. Hozzátette, a technológiai fejlődést a környezetvédelem szolgálatába kell állítani, így a zöld energiának, a környezettudatos gondolkodás kialakításának, a zöld kutatás-fejlesztésnek és innovációnak a figyelem középpontjában kell lennie.

A tárcavezető elmondta, hogy Mosonmagyaróvár elkötelezett a közösségi közlekedés zöldítése mellett, és megfelelő infrastruktúrával rendelkezik az elektromos buszok üzemeltetéséhez. Hozzátette, hogy a buszok jövőbeni üzembe helyezésével modern, gazdaságos, környezetbarát szolgáltatást lehet biztosítani, ami “egy élhetőbb környezet záloga”.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy Esztergom után Mosonmagyaróvár a második olyan település, amely nem megyei jogú városként vesz részt a programban.

Felidézte, a kormány célja, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés kilencven százaléka szén-dioxid-kibocsátásmentesen történjen, 2050-re pedig klímasemleges legyen az ország.

Ennek egyik módja az atomerőművi termelési kapacitás növelése, másik a megújuló energiák termelésének növelése – mondta, hozzátéve, hogy utóbbi esetében a napenergia felhasználásban látják az alternatívát. A klímasemlegesség eléréséhez fontos a villamos energia használatának növelése a közösségi közlekedésben és a személygépjárművek területén is, mert ez a közlekedési szektor adja az összes magyar kibocsátás húsz százalékát.

Steiner Attila hangsúlyozta, hogy a kormány a következő években 36 milliárd forintot szán 1100 elektromos busz beszerzésére. Az államtitkár kitért arra is, hogy Mosonmagyaróváron a Kravtex Kft. és a SOR Libchavy spo. s.r.o. konzorciuma által biztosított SOR NS 12 modell közlekedik, amely a mintaprojektben eddig tesztelt buszok közül a legtöbb utast (103) tudja szállítani, emellett kétszáz kilométert tud megtenni egyetlen töltéssel.

Kapcsolódó témák: #elektromos busz | #energia | #fejlesztés | #környezet |