Egy amatőr kutató 200 millió éves dinóösvényt fedezett fel

Illusztráció: Pixabay
MTI
2022.01.02. 18:35

A dinoszauruszok korai rokonának egy walesi strandon felfedezett 50 méteres ösvénye hozta izgalomba a brit paleontológusokat. A dinócsapáson talált lábnyomok arra utalnak, hogy bő 200 millió évvel ezelőtt hosszúnyakú dinoszauruszok, vélhetően a híres Diplodocust is magába foglaló Sauropodomorpha-klád egyik tagjának példányai, szauropodák vagy proszauropodák éltek a térségben - jelentette be az óév utolsó napján a londoni természettudományi múzeum.

A szauropodák általában igen nagy méretűek voltak, hosszú nyakkal és farokkal, négy lábon jártak, és a Földön valaha élt legnagyobb szárazföldi állatokká váltak. A proszauropodák időben megelőzték a szauropodákat, kisebbek voltak, és gyakran képesek voltak két lábon járni.

A nyomokat Kerry Rees hobbipaleontológus fedezte fel a Cardiffhoz közeli Penarth strandján 2020-ban. A londoni múzeum szakértői, Susannah Maidment és Paul Barrett – mint Twitter-üzenetükben írták – eleinte szkeptikusak voltak, mert sok geológiai képződményt lehet tévesen ősi állatok nyomának tartani, de aztán alapos vizsgálatok nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy triászkori, vagyis 200-250 millió éves állatnyomokról van szó.

A nyomok, köztük felgyűrődött laza talaj körvonalai, arra utaltak, hogy egy lábakon járó állat nyomairól van szó. Néhány helyen lábujjnyomot is észleltek. A dinónyomokat háromdimenziós technológiával örökítették meg az utókornak, mert az árapály előbb-utóbb véglegesen erodálja őket. A kutatásról a Geological Magazine című szakfolyóirat számol be részletesen.

Kapcsolódó témák: #dinoszaurusz | #ösvény | #paleontológia |