Hirdetés
Tudnivalók

Brexit – mi változott?

Győr+
2021.01.12. 13:21

Az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból, ezért a magyar kereskedők, vállalkozások és állampolgárok is jelentős változásokat tapasztalhatnak a brexit miatt.

Hirdetés

Az Egyesült Királyság távozása az EU-ból egyben azt is jelenti, hogy 2021. január 1-jétől „harmadik országnak”, vagyis EU-n kívüli országnak kell tekinteni – tájékoztat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ez alól kivételt képez Észak-Írország, mivel ott az EU vám, áfa és statisztikai jogszabályait kell alkalmazni továbbra is. Ebből adódóan Anglia, Skócia, és Wales esetében megváltoztak a ki- és beutazás szabályai, valamint az onnan ide érkező, illetve oda tartó termékek is vámkötelessé váltak.

A vámügyintézéshez a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) EORI-számot kell igényelni, amely megtehető személyesen vagy képviselet útján is. Az EU-n kívülről – ez esetben a Nagy-Britanniából – Magyarországra érkező, valamint a Magyarországról Nagy-Britanniába induló termékekről vám-árunyilatkozatot kell benyújtani, mivel ez 2021. januártól feltétele a behozatalnak és a kivitelnek. A NAV a benyújtott árunyilatkozat alapján folytatja le a vámeljárást.

Hirdetés

A magánszemélyeknek jó tudni, hogy ha Nagy-Britanniából rendelnek, vagy utazásuk során onnan hoznak be árukat, az 2021. januártól EU-n kívülről való behozatalnak számít. Célszerű ezért rendelés, illetve utazás előtt tájékozódni a NAV honlapján elérhető ügyféltájékoztatókból. Ha valaki nem maga akarja intézni vámügyeit, megbízhat maga helyett vámjogi képviselőt is – szerepel a NAV tájékoztatójában

Kapcsolódó témák: #brexit | #NAV |
likeold
a fb oldalunkat