Hirdetés
Sürgős védelemre szorulnak

Bővült a szellemi kulturális örökség listája

Fotó: wikipédia (Kit Mikayi)
MTI
2019.12.12. 18:48

Öt új elemmel bővítette az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) sürgős védelmet igénylő szellemi kulturális örökség listáját a jelenleg Bogotában ülésező kormányközi bizottság.

Hirdetés

A szellemi kulturális örökség megőrzésével foglalkozó testület a botswanai veekuhane közösség seperu nevű néptáncának és a hozzá kapcsolódó gyakorlatoknak, a szent helyként tisztelt kenyai Kit Mikayi sziklaformációhoz kötődő rituáléknak, a mauritiusi sega zenének a Chagos-szigeteki típusának, a Fülöp-szigeteki subanon törzs buklog nevű hálaadási rituáléjának és a fehéroroszországi Jurauszki Karahod tavaszi rítusnak a felvételéről döntött.

Ezek a hagyományok az őket ismerő és gyakorló emberek öregedése, a szegénység, az elvándorlás és a környezeti károk miatt szorulnak sürgős védelemre.

Hirdetés

A kormányközi bizottság az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájához adta a mongóliai kumiszkészítés technikáját és a hozzá kapcsolódó eszközöket, valamint szokásokat. Felvette a listára a korai kereszténység idején született bizánci zenét, mely az ortodox egyház közvetítésével maradt fenn elsősorban a Balkán-félszigeten.

A testület hétfőn kezdődött 14. ülése szombaton ér véget a kolumbiai fővárosban.

Kapcsolódó témák: #Kultúra | #turizmus |
likeold
a fb oldalunkat