Hirdetés

Boldog születésnapot Demjén Ferenc!

Fotó: MTI/Mohai Balázs
Győr+
2021.12.21. 20:13

A magyar könnyűzene egyik ikonikus alakja Demjén Ferenc idén, december 21-én ünnepli 75. születésnapját. Sokszínű, kreatív és termékeny előadó, aki a Kossuth-díjat is magánénak tudhatja. Kikerülhetetlen nagyság, akit a jó Isten éltessen még nagyon sokáig!

Hirdetés

Születési helye Diósgyőr, ahol 1946. december 21-én látta meg a napvilágot. Három testvérével együtt polgári családban nőttek fel, s a nagy körkülönbségek ellenére is jó volt a viszonyt. István nevű bátyjával később több zenekarban is együtt muzsikáltak.

Édesanyja énekesnőnek készült, de amikor fiatal volt, az énekesnői karrier nem tartozott az erkölcsös pályák közé. Édesapja dalárdákban énekelt, erős, érces hangja volt. A hangerőt, mint oly sok minden mást, tőle örökölte.

Hirdetés

Gosztonyi Jánosnál kezdett zongorázni, aki gyakran elvitte a Zeneakadémiára, ott orgonálhatott.

A Kertész utcai Általános Iskola tanulója volt, majd a Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskolában érettségizett.

1970-ben csatlakozott az országos ismertséget hozó Bergendy együtteshez, az ott eltöltött 7 esztendő alatt olyan dalok szerzője előadója volt, mint a Darabokra törted a szívem, Sajtból van a Hold, Jöjj vissza vándor, Iskolatáska.

1977-ben megalapította a V’Moto-Rock formációt, mely 12 éven át tagcserék nélkül aratta hatalmas sikereit. A V’Moto-Rockhoz többek között olyan klasszikusok köthetők, mint: Várj, míg felkel majd a Nap, Jégszív, Fekszem az ágyon, Gyertyák…

A V’Moto-Rock feloszlása után szólókarrierbe kezdett, amely szintén páratlanul sikeresnek mondható. Koncertjein folyamatosan telt ház előtt énekel.

1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje díjban részesült. 2010-ben vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, valamint ugyanebben az évben Budapest Főváros Díszpolgára lett. 2012-ben Kossuth-díjban részesült.

Több mint 800 dalt jegyez. Az Artisjus szerint a Magyarországon legtöbbet játszott 10 dala közül négy, Demjén Ferenc nevéhez kötődik. Az eladott lemezeinek száma becslések szerint hárommillió példány körül lehet.

Rózsi, ahogy rajongói és barátai nevezik, számos együttesben zenélt: Számum, Dogs, Liversing, Meteor, Sakk-Matt, Tűzkerék.

Háromszor nősült, gyermeke nem született. Feleségével, Rebeccával lassan három évtizede élnek szeretetben, megértésben. Szabadidejét nagyobbrészt a baranyai birtokon tölti, ahol igazi béke, nyugalom veszi körül. Lovak, kutyák, cicák, csacsik képezik az idillt a nyüzsgő, zajos város után.

Forrás: Demjén Ferenc hivatalos weboldala

Kapcsolódó témák: #koncert | #szórakozás | #zene |
likeold
a fb oldalunkat