Bejelentették, ki indul Novák Katalin ellenfeleként

Fotó: Kontár Csaba Attila/Wikipedia
Győr+
2022.02.14. 13:55

Újabb aspiránst jelentettek be a március 10-ei, köztársasi elnöki választásra.

A baloldal közleményében így fogalmazott:

A 79 éves jogász-közgazdász Róna Pétert jelölik Áder János utódjának az Egységben Magyarországért pártjai. A kormányváltásra készülő baloldal felkérését Róna Péter, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára elfogadta.

A közleményben a jelölt életútját is részletezik: Róna Péter családjával 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol a kormányzati, majd a bankszektorban is dolgozott, később gazdaságtörténészi diplomája mellé az Oxfordi Egyetemen szerzett jogászdiplomát.

1986-ban nevezték ki a Schroders Bank elnök-vezérigazgatójává, a rendszerváltás után tért haza Magyarországra, ahol az Első Magyar Alap vezetője lett, később megalapította a buszgyártással foglalkozó NABI Észak-Amerikai Járműipari Rt.-t.

Róna Péter 2004 és 2010 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Nemzetközi Jogi Tanszékén volt óraadó, 2006-ban címzetes egyetemi tanári rangot kapott. 2008-ban tanácsadóként volt jelen a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatott hiteltárgyalások során. 2010-ben a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának lett a tagja.

A Fidesz-KDNP Novák Katalint jelöli, aki tavaly év végéig a családügyekért felelős miniszteri posztot töltötte be. A Mi Hazánk Popély Gyula felvidéki történészt, az MTA doktorát, Szanyi Tibor volt szocialista politikus pártja, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom Pál Évát, a Neoton Família egykori énekesét jelöli köztársasági elnöknek. Egy jelölt indulásához a képviselők legalább egyötödének ajánlására van szükség, kétharmados többséggel rögtön megválasztható az államfő, ennek hiányában második fordulót tartanak, ahol elég az egyszerű többség is. Az aspiránsoknak 15-15 perc felszólalási lehetősége lesz., a választást március 10-én tartják a Parlamentben.

Kapcsolódó témák: #köztársasi elnök | #országgyűlés | #Parlament |