Ország tortája

Az ország tortája döntőjébe jutott a nagybajcsi cukrász

Fotó: Karácsony Péter
Szigethy Teodóra
2021.05.13. 10:29

A „Magyarország Tortája” versenyen a legjobb öt közé jutott a nagybajcsi, Karácsony Péter cukrász tortája, a Lúdas Matyi névre keresztelt csokoládés különlegesség.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt évről évre hatalmas érdeklődés kíséri.

Karácsony Péter nagybajcsi cukrász már 4-5 éve érlelte magában a gondolatot, hogy elinduljon a megmérettetésen, de valami miatt eddig elvetette – vallotta be magáról a készítő. Azt mondta, idén minden körülmény összeállt, s jelentkezett a versenyre. Karácsony Péter elárulta, először más ízvilágban gondolkodott, aztán a háromféle csokis variáció mellett döntött, ami mégsem lett hagyományos.

A Lúdas Matyi névre keresztelt édesség három csoki rétege Matyi háromszoros bosszúját szimbolizálja, s ahogy a fiú is változatosan, kreatívan éri el a célját, a tortának is mindhárom rétegében van egy kis csavar.

Fotó: Facebook/Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Az étcsokoládé karakterét a dekoráció elemeként is funkcionáló cremeaux rétegek ellensúlyozzák. A fehér csokoládét a maláta karakteres egyedisége emeli ki, amellett pedig kiválóan harmonizál a tortát végig kísérő nádcukor kissé karamelles ízvilágával. S azért, hogy a Lúdas Matyi, valóban Lúdas Matyi legyen, az „i”re a pontot a díszítés fő eleme, a csokoládéból készült lúdtoll teszi fel.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közölte, idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. A jelentkezők száma messze túlszárnyalta a szervezők várakozását: 33 – magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható – torta mérette meg magát az első fordulóban.

Karácsony Péter Lúdas Matyi tortája mellett döntőbe jutott az Arany ribiszke (Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom), a Napraforgó (Fodor Sándor, Habcsók Cukrászda, Budapest), a Szabacsi Rubató (Lakatos Pál, Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) és az Őszi pitymallat (Nándori Cukrászda csapata, Nándori Cukrászda, Budapest).

Kapcsolódó témák: #nagybajcs | #ország tortája |