Hirdetés
Dunaszegre várják a versenyzőket

Agility, a leglátványosabb kutyasport

Fotó: Team Agility
Földvári Gabriella
2021.06.19. 09:00

Százhúsz kutya indulására számítanak június 26-án a 6. Team Agility Kupán, amit ezúttal a dunaszegi sportpályán rendeznek meg. A verseny minden kutya számára nyitott, a pedigréstől a menhelyről mentettig, a picitől a nagytestűig várják az indulókat.

Hirdetés

Az agility a leglátványosabb kutyasport, ahol sokféle ebet láthatunk, különböző feladatokat teljesítve, valamint megtapasztalhatjuk az ebek és a gazdik közötti szoros kapcsolatot is. Az idei, június 26-ra tervezett versenyt a dunaszegi focipályán rendezik, a megmérettetés reggel 8.30-tól a legnagyobb tudású kutyák futamával kezdődik. A helyszín az ország egyik legjobb terepe, a focipálya talaja kiváló, a kutyáknak és a gazdáiknak pedig fürdési lehetőséget kínál a nagy melegben a Mosoni-Duna.

Agilityzni azok a megfelelő ebek, akik jól tudnak futni és pontosak. Minimum másfél év, mire egy kutyát be lehet tanítani. A statisztikák szerint a legokosabbak, a legnagyobb munkabírásúak a nagy testű négylábúak közül a border collie, a középkategóriában pedig a legügyesebb a sheltie, a mudi, a pumi és az uszkár – tájékoztatott Pirityi Árpád edző, bíró.

Hirdetés

A verseny a díjugratáshoz hasonló, egy pálya 15-20 akadályból áll, melyet a bíró alakít ki, kategóriák szerinti nehézségi fokok szerint, de mindig más kombinációban.

A kutya és gazdája összeforrott párost alkotnak, rendkívüli kapcsolat van köztük, az állat már a legapróbb mozdulatra, jelre reagál, tudja, mit kell tennie, közös az örömük, a bánatuk a verseny kapcsán, hiszen mindkettőjüknek ugyanúgy teljesíteni kell, egyformán meg kell dolgozniuk a sikerért. Azok, akik megszeretik az agilityt, mindent odaadnak érte, a szabadidejüket, a pénzüket, edzésre, szemináriumra járnak – hangsúlyozta Pirityi Árpád.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #agility | #kutyák |
likeold
a fb oldalunkat