Hirdetés

Adventus Domini – Az Úr érkezése

Fotó: Marcali Gábor
Sárai Szabó Kelemen
2021.11.28. 14:00

Idén újra lesz óriáskerék a Dunakapu téren. Érdekes élmény szép lassan elemelkedni a földtől, felemelkedni a nyüzsgő város felé, más perspektívából nézni, szemlélni a várost, az embereket.

Hirdetés

Van, ami fentről nem is látszik, és van, ami meg csak így látható teljes pompájában. Egy kör is mennyi élményt tud adni, mennyire feldobja az embert az újfajta élmény, a nem megszokott, a nem mindennapi.

Újra advent van, újra ünnep közelít. Ez az időszak szeretne egy kicsit kiemelni, elemelni, felemelni, hogy más perspektívából is lássak, hogy helyükre kerüljenek a dolgok bennem: a fontos és kevésbé fontos dolgok elrendeződjenek.

Hirdetés

Szép hagyományaink segíthetnek a készülődésben, segíthetnek a hangolódásban. Találjunk központi helyet az otthonunkban az adventi koszorúnak, hogy mindenki jól láthassa, érezhesse, hogy közeledik az ünnep! A gyertyák fényében figyeljünk együtt közösen Istenre vagy ki-ki hite és igénye szerint a jóra, a szépre, egy-egy szép történettel, irodalmi alkotással. Építsük egymás lelkét, osszuk meg lelki kincseinket!

A hajnali szentmisék igazi kincsei katolikus egyházunknak. Főleg a városi életünkben, megszokott életmódunkban igazi kihívás és nagyszerű élmény is. Ilyenkor még csendesek az utcák, szinte alszik még a város, egészen másfajta csendje van ilyenkor a világnak. Mennyire jó így is látni a megszokott világunkat: tud csendes és békés lenni. Reményt ad és feltölt a korai lelki élmény és jó Isten elé hozni magunkat a nap elején, csendben készülni az előttünk álló nyüzsgő és pezsgő időszakra!

Az Úr érkezése nem egy pillanat, hanem egy időszak. Isten nem betörni akar az életünkbe, nem akar ránk rontani, hanem finoman közelít és időt ad nekünk arra, hogy fogadására készüljünk. Ismeri a félelmeinket, a nehézségeinket, a bátortalanságunk. Tudja, hogy nem egyszerű nekünk az újrakezdés, a megtérés, tudja, hogy emberek vagyunk, mert Ő is emberré lett!

Beszállunk az adventi óriáskerékbe és szép lassan emelkedünk az ünnep felé, hogy aztán majd szép lassan visszatérjünk a mindennapokba! Nézzünk és lássunk: mi az, amit másként kellene csinálnom, amiről másként kellene gondolkodnom, amit másként kellene tennem! Az advent fényei világítsanak rá sok mindenre, adjanak igazi felismeréseket és advent hajnali csendjei töltsenek el erővel és bátorsággal, hogy tettek is kövessék a felismeréseimet!

Áldott készülődést! 

Kapcsolódó témák: #advent | #karácsony | #ünnep |
likeold
a fb oldalunkat