A vöröskereszt folytatja tevékenységét Afganisztánban

MTI
2021.08.31. 19:28

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) keddi tájékoztatása szerint folytatja humanitárius segítségnyújtási tevékenységét Afganisztánban a külföldi csapatok kivonulását és a tálib hatalomátvételt követően.

Hirdetés

 “Tekintettel a helyzetre, amelyen az ország ebben a pillanatban keresztülmegy, itt kell lennünk” – mondta egy sajtótájékoztatón Eloi Fillion, az ICRC afganisztáni delegációjának vezetője hozzátéve: azt tervezik, hogy újraindítják tevékenységüket, mihelyst a tálibok megalakítanak egy olyan kormányt, amellyel képesek lesznek összehangolni a humanitárius segítségnyújtást.

Az ICRC afganisztáni delegációjának vezetője elmondta: jelenleg fennállnak a rendszeres munkavégzést akadályozó korlátok, amelyek a biztonsági helyzettel és azzal hozhatók kapcsolatba, hogy nincsen kormány. Fillion szerint az ICRC műveletei lelassultak kissé. “Szükségünk van arra, hogy megalakuljon egy nemzeti kormány, amely lehetővé teszi számunkra, hogy kapcsolatban lehessünk a különböző minisztériumokkal” – tette hozzá.

Fillion közölte: fontosnak tartja, hogy kielégítsék a lakosság egészségügyi szükségleteit, és emlékeztetett arra, hogy olyan ortopédiai központok hálózatával rendelkeznek országszerte, amelyek jelentős számban nyújtanak szolgáltatásokat a fogyatékossággal élő személyek számára. Fillion hangsúlyozta, hogy az ICRC részt vesz azoknak a családoknak a védelmével és újraegyesítésével kapcsolatos munkálatokban is, amelyeknek tagjait a csaknem két évtizedig tartó afganisztáni háború elszakított egymástól.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök ezt megelőzően családjával együtt elmenekült az országból – mint később kiderült – az Egyesült Arab Emírségekbe.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Afganisztán | #Vöröskereszt |