Hirdetés
Madarak és fák napja

A természetvédelem fontossága

Kép: MME
Győr+
2020.02.07. 07:47

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a madarak és fák napja alkalmából országos versenyt hirdet az általános iskolai felső tagozatos tanulók számára.

Hirdetés

Mi a madarak és fák napja?

A madarak és fák napja egy több mint száz éves hagyomány Magyarországon, melyet minden év május 10-én ünneplünk. A hagyomány célja, hogy felhívja a társadalom, különösen az ifjúság figyelmét az őket körülvevő élővilágra és a természetvédelem fontosságára. Az első madarak és fák napját a kor neves ornitológusa, Chernel István szervezte 1902-ben. Bár több mint száz év telt el, a természetvédelem fontossága azóta sem veszített jelentőségéből.

Hirdetés

Mi a verseny célja?

A Madarak és Fák Napja Országos Verseny célja, hogy versenylehetőséget biztosítson azoknak a természet iránt érdeklődő, általános iskolai felső tagozatos tanulóknak, akik az iskolai órákon, szakkörökön, erdei iskolákban és természetjárás során szerzett tudásukat szeretnék összemérni az ország más részein élő diákokkal.

Kik jelentkezhetnek?

A versenyre 10-14 éves – általános 5-8. osztályos – tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezését várjuk, akik az iskolájukhoz legközelebb eső területi fordulóra jelentkezhetnek. A területi fordulón iskolánként egy csapat vehet részt, egy iskolából csak egy területi helyszínre lehet jelentkezni. A versenyen történő részvétel ingyenes.

A verseny menete

A jelentkező csapatok először egy területi fordulón versenyeznek az adott térségből jelentkező többi indulóval. A verseny írásbeli feladatokból és madárhang felismerésből áll. A területi forduló időpontja: 2020. április 3. (péntek) 10.00 óra (egyes megyékben 14.00 óra, lásd táblázat). A verseny kezdő időpontjától egyes területi helyszíneken eltérhetnek, erről a területi koordinátornál érdemes érdeklődni!

A területi fordulókon első helyezést elérő csapatok jutnak tovább az országos döntőbe, amelyre Sarródon, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Lászlómajor Látogatóközpontjában kerül megrendezésre 2020. május 8-án 10 óra-kor.

A csapatok a területi fordulóra az ezen a linken található űrlap kitöltésével jelentkezhetnek.

A jelentkezés határideje: 2020. március 13. péntek

Kapcsolódó témák: #természet |
likeold
a fb oldalunkat