Hirdetés

A szén-monoxid-mérgezés veszélyei

Illusztráció: pexels
katasztrófavédelem
2019.10.12. 14:18

Győrben egy Lukács Sándor utcai lakásba riasztották a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit szerda délután, mert ott rosszul lett egy ember, akit szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt kórházba szállítottak.

Hirdetés

Az egység, majd a gázszolgáltató szakemberei is méréseket végeztek az ingatlanban és kimutatták a levegőben a mérgező gázt. A gázszolgáltató szakemberei kizárták a hálózatból a lakásban működő vízmelegítőt és az egyik fűtőtestet.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

Hirdetés
A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet.
Illusztráció: Pexels

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt.

A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, – szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos.

Ingyenes kéményellenőrzéshez itt lehet időpontot egyeztetni.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez – fejfájás, émelygés, hányinger – ezért nehezen felismerhető.

Saját biztonságuk növelése érdekében, mindenki részére javasoljuk a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése mellett, ügyeljenek a tüzelő-fűtő berendezés megfelelő működését biztosító feltételek meglétére, így a levegő utánpótlás és az égéstermék elvezetés biztosítására is.

Kapcsolódó témák: #katasztrófavédelem |
likeold
a fb oldalunkat