Bőrápolás

A legelterjedtebb tévhitek a bőrápolásban

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.12.06. 20:02

A szépségápolási tanácsok és praktikák tárháza végtelennek tűnik annak, aki személyre szabott tippeket szeretne kapni bőrének ápolásával kapcsolatban. Nem minden esetben a drága kozmetikum a leghatékonyabb, valamint a házi praktikák sem mindig válnak be.

Hozzászokik a bőrünk a krémekhez egy idő után

Ez az állítás nem igaz, sőt némelyik hatóanyagnak hetek kellenek mire kifejtik a hatásukat. A vízmegkötő hialuronsavat legalább négy hétig folyamatosan alkalmazni kell, hogy javulást eredményezzen. Az értékes és célzott hatóanyagokat bőrünk meghálálja és látványos változáson megy keresztül, majd a folyamat megáll. Ilyenkor csupán szinten tartás következik be, nem a hatóanyagok gyengülése, vagy hozzászokása. Amennyiben napi szinten a bőrünknek megfelelő összetételű krémeket használjuk, úgy olyan folyamatokat is befolyásolhatunk, mint az öregedés mértéke. Nem feltétlenül a drága kencék a jók, mindig figyeljük meg az összetevőit a krémnek, amik hatékony kombinációt nyújtanak a bőrtípusunknak megfelelően.

A fogkrém és az uborka segít a bőrhibák ellen

Illusztráció: Pixabay

Régi hiedelem, pedig a mai napig a köztudatban van, hogy a pattanásokra éjjelre kenjünk fogkrémet. A legtöbb fogpaszta valóban segít leszárítani a pattanások felszínét, azonban az irritációt okozó összetevőinek köszönhetően több kockázatot jelent, mint hasznot. Továbbá a mélyebb rétegekben lévő gyulladást sem tudja megszüntetni, ami újabb pattanások megjelenését okozhatja. Helyette próbáljuk ki a teafaolajos ecsetelést, ami fertőtleníti és a nyugtatja a gyulladt felületet. 

Az uborka szemre helyezése is csupán a filmekben néz ki jól. A valóságban a szemre helyezve elvonja a vizet az adott területről, ami a bőr kiszáradásához és egy idő után ráncokhoz és fakó bőrhöz vezethet. Duzzadt szemekre mielőbbi megoldást tud nyújtani a fagyasztóból elővett kiskanál, mely percek alatt megnyugtatja a puffadt bőrterületet.

Fényvédő krémeket elég nyáron, napsütésben használni

Nyáron magasabb az UV sugárzás és könnyebben égünk le, azonban ez csak a környezeti hőmérséklettel függ össze. Az UV-A és B sugárzást a hideg időjárás és a felhők nem szűrik meg, így télen is szinte ugyanolyan magas kockázatnak van kitéve a bőrünk, ha nem védekezünk ellene.

Illusztráció: Pixabay

A havas területek azonfelül visszaverik a fényt, így bőrünk még nagyobb veszélynek van kitéve télen. Válasszunk olyan nappali krémet ami magas faktorszámmal van ellátva, és akkor is használjuk ha borúsnak véljük az időjárást, hogy bőrünk sokáig megőrizze fiatalságát és egészségét. 

Kapcsolódó témák: #praktikák | #szépségápolás |