Kutyatár

A kutyák a szimatjukkal érzékelik az idő múlását

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.07.27. 08:47

Ha kutyatulajdonos vagy, biztosan te is tapasztaltad, hogy kedvenced már előre tudja, mikor jön el az etetés ideje, vagy már előre vár az ajtóban, mikor nesztelenül érsz fel a lépcsőn. De gondolhatunk a híres Hatchi nevezetű filmre, ahol az eb óramű pontosan várta az állomáson gazdáját. Tényleg ilyen jó a kutyák időérzéke, vagy biológiai okok állnak a háttérben?

A szimat az ő vekkerük

A kutyák számára a világ elsősorban szagokból áll és nem képekből. Az emberek óra nélkül, a nap állásából is meg tudják saccolni az időt, ezzel szemben az ebek a levegő illata alapján azonosítják be, hogy épp minek jön el az ideje.

Fotó: Pixabay

Lényeges különbség még, hogy míg mi pontosan vissza tudunk emlékezni évekkel ezelőtti történetekre, eseményekre, addig a kutya csak az eltelt időt képes érzékelni. Kutatásokkal bizonyították, de ezt otthon is megfigyelheted, hogy a kedvenced másképp örül, ha rövidebb időre mész el.

Alexandra Horowitz, a Kutyának lenni könyv írója szerzeményében ennek hátterét részletesen elmagyarázza. Állítása szerint a kutyáknak nem belső időérzékük van, hanem a szaglásuk határozza meg, hogy mennyi az idő.

A szobákban a levegő folyamatos változásban van, míg a kutya vár minket haza. A meleg levegő a falak mentén felszáll, később a szoba közepe fele szorul, végül lejjebb húzódik. Ezzel a légmozgással az illatok is megváltoznak, amit a kutyák kiszagolnak. Amikor elmegyünk otthonról az illatunk nagyon intenzíven van még a lakásban, ez az idő elteltével fokozatosan halványodik a kedvencünk számára. Az okos ebek össze is tudják kötni, hogy mennyi illat található a lakásban, amikor haza szoktunk érkezni.

A rituálék is nagy szerepet játszanak

Ha már a gazdi otthon van, és megnyugodott kedvencünk, akkor a szokásainkat figyeli és tanulja egész élete során. A vacsoraidőre legtöbbször a korgó gyomra figyelmezteti, de az ismert és tanult viselkedésforma is sokat elárul a bekövetkezendő történésekről.

Fotó: Pixabay

Ha séta előtt például elpakolunk minden nap a táskába, de direkt jeleket – mint például a póráz elővétele – kihagyunk, a kutya akkor is tudni fogja, hogy leviszik. Amikor elkezd sötétedni, és a gazdi a konyha felé veszi az irányt, akkor nagy valószínűséggel a vacsoráját is követelni fogja.

A rendszeresség és a következetesség a nevelés és az életmódjuk terén fontos a kutyák számára. Ez biztonságérzetet kelt bennük, s nyugodtan viselkednek akkor is, ha a gazda épp nem tartózkodik velük otthon.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Mancsok | #kutya |