Hirdetés
"Csendes apokalipszis"

A kihalás szélén a szentjánosbogár

Fotó: MTI/Komka Péter
Győr+
2020.02.13. 07:55

A nyár egyik leglátványosabb jelensége, amikor június vége felé rajzani kezdenek a szentjánosbogarak, és mesebeli tájjá változtatják az erdőket és réteket hazánkban. A rovarok élete úgy tűnik, veszélyben van – a természetes élőhelyek elvesztése, a növényvédő szerek és a mesterséges fények miatt a kihalás szélére került a szentjánosbogár-félék családja.

Hirdetés

Meghatározott környezeti feltételekre van szükségük a szentjánosbogaraknak, hogy az életciklusuk teljes legyen – fejtette ki Sara Lewis, a Tufts Egyetem biológusa a Bioscience tudományos lapban.

Például a malajziai szentjánosbogárnak mangrove életmódú fákra van szüksége a szaporodáshoz, az itteni mangroveerdőket azonban folyamatosan felszámolják, hogy olajpálma-ültetvényeket hozzanak létre, vagy vízinövényeket termesszenek a helyükön – olvasható a CNN cikkében.

Hirdetés

A kutatók azt is kiderítették, hogy az éjszakai mesterséges világítás a második legnagyobb veszélyforrás a szentjánosbogarakra nézve. A milliónyi utcai lámpa, a reklámtáblák sokkal nagyobb világosságot keltenek, mint a telihold.

A fényszennyezés megzavarja a rovarok természetes bioritmusát és párzási szokásait

– mondta el Avalon Owens, a tanulmány társszerzője.

A szentjánosbogarak biolumineszcenciát – fény kibocsátásával járó kémiai reakciót – „használnak”, hogy párt találjanak, azonban a mesterséges fények megzavarják őket.

A kutatások szerint a bolygó mintegy 23 százalékát borítja be a mesterséges fény éjjelenként. Emellett a növényvédő és rovarirtó szerek túlzott használata is súlyos veszélyt jelent a rovarokra.

A tudósok szerint a rovarpopulációk között egy „csendes apokalipszis” megy végbe, ugyanis a legújabb kutatások szerint a fajok 41 százaléka néz szembe a kihalással.

Kapcsolódó témák: #környezetvédelem | #természet |
likeold
a fb oldalunkat