Balla Jenő képviselő Oroszországban járt

„A háború hatása ott egyáltalán nem érzékelhető”

Pécskai István
2022.07.17. 19:52

Különleges élményben volt része Balla Jenő független győri önkormányzati képviselőnek. A politikus Oroszországban járt, amely idén otthont adott a bothúzó-világbajnokságnak.

Balla menedzserként szoros kapcsolatban áll a sportággal, több hazai egyesület, így a győri megalapítása is a nevéhez fűződik. A Jakutföldön rendezett vb-n hat magyar versenyző és négy kísérő vett részt, a győri színeket képviselő Kitanovics Attila hatodikként zárt.

Fantasztikus élmény volt a verseny. Rendkívül szívélyesen fogadtak bennünket, a helyiek nagyon kedvesek. A bothúzás egyébként tradicionális sportág Oroszországban. Több mint negyven ország versenyzői képviseltették magukat az eseményen. Az érmek hetven százalékát az oroszok gyűjtötték be, rajtuk kívül a kazahok és a mongolok szerepeltek a legjobban, de mi, magyarok is örülhettünk dobogós helyezéseknek. Kísérőprogramként a nap- és éjegyenlőség ünnepét is megtartották mintegy százezer ember részvételével. Jól éreztük magunkat, jurtában laktunk, s különleges ételeket kóstolhattunk meg, a jakut specialitások igazán finomak. Láttam a Léna szikláit, amelyek a világörökség részei. Egy lélegzetelállító gleccserhez is elvittek a vendéglátóink” – nyilatkozta Balla Jenő a Győr+ Médiának.

A politikus elmondta, az oroszok rendkívül szigorú feltételekhez kötik a külföldiek beutazását, ugyanakkor az ország fővárosában, Moszkvában járva sem lehet érzékelni semmit az orosz–ukrán háborúból.

„Vízum szükséges a beutazáshoz. Az útlevelünket, a Covid-igazolványunkat tüzetesen átnézték, a PCR-teszt az oltási igazolás ellenére kötelező, ha valaki Oroszországba vágyik. Rendezettség és fegyelem jellemző az országra. Moszkvában, a Vörös téren sétálva megdöbbenve tapasztaltam, hogy egyáltalán nincs turista, csak orosz szót lehetett hallani. A háborúról senki sem beszél, a harcokról nem írnak az újságok, nem tudósítanak a televízió- és rádiócsatornák. A háború hatása egyáltalán nem érzékelhető Oroszországban, persze változások vannak. A McDonald’s étteremnek például már más a neve, viszont ugyanazokat a termékeket lehet kapni. A Prada üzlet bezárt, de a Gucci nyitva van – mesélte Balla Jenő, aki arról is szót ejtett, hogy külföldi bankkártyát nem fogadnak el Oroszországban. – Saját bankrendszerük van, ami kiválóan működik. Rubellel mindent meg lehet vásárolni a boltokban, semmiben sem szenvednek hiányt a helyiek. A családtagjaim aggódtak, mielőtt Oroszországba utaztunk, de szerencsére minderre semmi okuk nem volt. Végig biztonságban voltunk. Még a Kremlben is szívélyesen fogadtak bennünket. Amikor megtudták, hogy magyarok vagyunk, Hajrá, Fradi! felkiáltással köszöntöttek minket”.

Kapcsolódó témák: #bothúzás | #ororszország | #utazás |