Hirdetés
Apák napjára

A férfi- és az apai szerep

Fotó: O. Jakócs Péter
Szigethy Teodóra
2021.06.20. 08:00

Talán az a legfontosabb, hogy a társa hagyja a férfit apává válni, hagyja végezni az apai teendőit, s mindehhez adjon időt neki. De már egészen kicsi korban segíthetünk a majdani apává válást, engedjük a fiúkat is babázni!

Hirdetés

Regős Judit szociálpolitikus, család- és gyermekvédelmi szakértő, a Szülők Háza Alapítvány elnöke arra a kérdésre, hogyan válik egy férfi apává, azt mondta, minden személy és minden élethelyzet más, ennek ellenére vannak bizonyos folyamatok, kapcsolati dinamikák, amik hasonlóságokat mutatnak.

Nőkben az anyává válás jobban kódolt már az életük első pillanatától, mint a férfiakban, akiknek a szocializációja sem könnyíti meg a folyamatot. Míg egy kislányt a játékok által megtanítunk arra, hogy a munka és a tanulás mellett anyukák lesznek, addig a kisfiúkat sokan elterelik a babás játékoktól, hogy „neked a kocsi való”. Holott ő is lesz egyszer apuka, miért ne játszhatna babával? Játszhat papás-mamást, ahol ő is megtanulhatja a saját szerepét – részletezte Regős Judit.

Hirdetés

Hagyni kell, hogy a fiúkban maguktól szülessen meg a gondolat, hogy egyszer majd ők apukák lesznek, még talán azelőtt, hogy a megfelelő nőt megtalálnák.

Aztán felnőttként engedni kell, hogy dönthessenek az apává válásról. A férfiakat meghatározza, hogyan vélekednek az apai szerepekről, s hogyan képzelik el majd magukat apaként.

Az alapvetés a minta, a saját szüleink mintája, amit a társas kapcsolatokból érkező hatások egészítenek ki.

Segíti a folyamatot, ha a nő, akivel a férfi el tudja képzelni a családalapítást, időt ad, s teret hagy az apává váláshoz, s értékeli az erőfeszítéseket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nő nem szól bele, nem oktatja ki a férfit, hogyan pelenkázzon, hogyan fogja a gyereket, hanem engedi megtapasztalni, hogy mi a jó kettejüknek. A baba jelezni fog, ha nem tetszik neki valami. Persze ha apa segítséget kér, azt nem szabad megtagadni – mutatott rá Regős Judit.

Hangsúlyozta, a gyermek az anyához és az apához is tartozik, apára is fog hasonlítani, nem csak az anyára. Hagyjuk egymást fejlődni, esélyt kell adni a szülővé válásra.

Kapcsolódó témák: #Apák napja | #Hölgyvilág |
likeold
a fb oldalunkat