Hirdetés

A Duna és a Hargita ölelésében született barátság

Pulai Saci
2022.08.19. 11:38

Több, mint harminc éves múltra tekint vissza a Duna ölelésében fekvő Győrzámoly és az erdélyi Hargiták lábánál lévő Székelyszentkirály települések kapcsolata. A barátság kialakulásáról, a fennálló kapcsolatról és megannyi élményről az egyik alapítóval, Szűr Zoltánnéval, Magdi nénivel beszélgettünk.

Hirdetés

Győrzámoly és Székelyszentkirály testvértelepülési kapcsolatának kialakulásához egészen az 1990-es évbe kell visszautaznunk. „Harminchárom évvel ezelőtt, Pozsonyi Péter barátunk hathatós segítségével alakult ki a kapcsolat a Hargita lábánál fekvő Székelyszentkirállyal” – kezdte Magdi néni. „1990 nyarán egy öttagú székelyszentkirályi küldöttség érkezett Győrzámolyra, akik már egy meghívóval érkeztek hozzánk. Egy évre rá, mi győrzámolyiak viszonoztuk az ő látogatásukat és egy 20 fős küldöttséggel érkeztünk meg 1991-ben Székelyszentkirályra. Ez a két találkozás indította el ezt a kapcsolatot, melyből a két település testvér kapcsolata született.”

A győrzámolyiak és a székelyek hamar szívükbe zárták egymást, és egy több száz kilóméteren át ívelő barátság vette kezdetét immáron 32 évvel ezelőtt.

A látogatások évről évre ismétlődtek, egyik évben mi utaztunk Székelyföldre, másikban székely barátaink látogattak el hozzánk. Egyre több család csatlakozott, volt, hogy közel százan utaztunk Erdélybe. 2000-ben volt testvérkapcsolatunk 10. évfordulója, amit itt Győrzámolyon tartottunk. A jubileumi évfordulót közel százan ünnepeltük meg. Erre a kerek ünnepre kaptuk székely testvéreinktől a templomunk előtt felállított székely kaput, amit Berze László mester készített számunkra, és ami a mai napig barátságunk jelképe.”

2010-ben ünnepelte a két község a 20 éves kapcsolatát, ekkor győrzámolyiak indultak útnak Erdélybe, ahol egy fergeteges ünnepség kereteink belül ünnepelte meg a két település a két évtizede tartó barátságot.

Az évek teltek, és egykét kapcsolat meg is szakadt, de vannak a mai napig élő kapcsolatok, ezt jól példázza Magdi néni és családja, akik a mai napig szoros, már-már rokoni kapcsolatba állnak, még az 1990-ben megismert családdal. „A kezdetektől fogva szoros barátság alakult ki az erdélyi családdal, amit mára már szinte rokoni kapcsolatnak mondhatok. Amikor elkezdtük kiépíteni a kapcsolatot, heti szinten levelet váltottunk egymással. Pénteken érkezett a levél, melyben minden történésről beszámolt Eszter néni, én pedig írtam a választ neki. Most már könnyebb, hiszen a technika fejlődése mindenhol megfigyelhető, így a kapcsolattartás is egyszerűbb.”

Az együtt töltött idő alatt rengeteg élménnyel is gazdagodtak, mind a Győrzámolyra, mind pedig Székelyszentkirályra érkezők. „Minden utazás alkalmával a közös élmények megélése, az együtt töltött idő volt a legfontosabb. Mi zámolyiak, megismertük Hargita megye szépségeit, barátainknak pedig Győr-Moson-Sopron megye és Magyarország kincseit mutattuk meg. Elmondhatatlan, és leírhatatlan élménnyel gazdagodtunk, és itt leginkább az örök barátságokra gondolok. 2006-ban mikor itt voltak barátaink, Bándi Márta, aki a kezdetektől fogva Székelyföldről ápolta a kapcsolatot, nem tudott jelen lenni, de egy szívhez szóló idézetet küldött nekünk, mely elmond mindent.” – mesélte Magdi néni csillogó szemmel, kinek történeteit hallgatva az ember át tudta élni azt a szeretetet, amit a két település lakói adtak egymásnak. Nem érződött a távolság, nem volt határ mely elválasztotta egymástól a barátokat, a magyar embereket.

2020-ban ünnepelte barátságának a harminc éves évfordulóját a két közösség, de az erre az alkalomra tervezett ünnepségnek gátat szabott a koronavírus járvány. Pedig ünnepléssel fogadta volna Győrzámoly a székely testvéreket, hiszen a falu központjában felállított Trianoni emlékmű, még csak csonka, hiszen barátaink hozzák mellé a kopjafát, amivel teljessé válik az emlékmű, és az összetartozást szimbolizálja.

Most 2022-ben, falunk Búcsújakor, Szent László napon egy székely küldöttség érkezett győrzámolyra, hogy a kapcsolatot továbbra is életben tudja tartani a két település. A két község vezetője egyeztetett a lehetséges együttműködésről, hogy újra székely testvéreinket fogadhassuk Győrzámolyon, és győrzámolyiak utazhassanak Székelyszentkirályra. Az együtt töltött pár nap mindenkiben maradandó élményt hagyott, és az elhatározást, hogy a meglévő kapcsolatot tovább kell öregbíteni.

Kapcsolódó témák: #barátság | #Győrzámoly | #Székelyszentkirály |
Hirdetés