A borászokat is érinti a szárazság

Ficsór Dávid
2022.08.02. 12:38

Elég hektikus év az idei a Pannonhalmi Borvidéken szőlő szempontjából. Ezt mondta a Győr+ Médiának az egyik Győr környéki borászat vezető borásza. Cseri Norbert kifejtette, tavasszal a hideg miatt nagyon nehezen indult be a szőlő, a mostani szárazság pedig a szőlősgazdákat is érinti, vélhetően a szemek létartalma kisebb lesz az átlagosnál. A szakemberek szerint ismét biztosra vehető a megszokottnál korábbi Irsai Olivér szüret.

Cseri Norbert elárulta, vannak olyan szőlőbirtokok az országban, ahol speciális öntözőrendszert építettek ki. A borász szerint természetesen igényelné a szőlő a vizet ilyen aszályos időszakban, de ez több százmilliós befektetés lenne, és nagyon nehezen megvalósítható. Eközben a nagy meleg miatt akár jóval korábban is kezdődhet a szüret idén. A leghamarabb érő fajtának, az Irsai Olivérnek már nem kell sok, hogy beérjen és el lehessen kezdeni leszedni. „Épp délután megyek ki megnézni, hogyan áll az Irsai. Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy augusztus 10. körül elkezdjük a szüeretet” –mondta Cseri Norbert, aki azt is hozzátette, a pincészet szortimentjében nem terveznek nagy változásokat, de az nagy kérdés, hogy az évjárat mi mindenre ad lehetőséget.

A Babarczi szőlőbirtokon hétfőn délelőtt már kezdett visszatérni az utóbbi hetekben tapaszalt forróság a hétvégi hidegfront után. A hatalmas birtokot sem kímélte a szárazság, a termelési és értékesítési vezető szerint minimum 100 mm csapadék hiányzik a talajból. Babarczi Zsuzsanna kiemelte, ők sem veszik le a szemüket az Irsai Olivér szőlőszemekről, augusztus 15.-20. környékére prognosztizálják a munkálatok kezdetét. A győrújbaráti pincészet sem készül extra tételekkel az idei szezonban, de nem vetik el annak lehetőségét, hogy szüret közben egy új házasítás ötlete megszülessen. Hektikus tehát az idei év ebben az ágazatban. A borászok is ki vannak szolgáltatva az időjárásnak. Ettől függetlenül bizakodóak a szakemberek, remélik a későbbi szüretelésű fajták leszedéséig csapadékosabbra fordul majd az időjárás.

Tv-s szerkesztő: Ficsór Dávid